Chocolete industry in Bodenbach between 1853-1918

Thesis title: Čokoládovny v oblasti Podmokel pod vedením saských průmyslníků (1853-1918)
Author: Syrová, Tereza
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Jakubec, Ivan
Opponents: Soběhart, Radek
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato práce charakterizuje život v pohraniční vesnici Podmokly v období mezi roky 1853-1918. Autor uvádí pronikání saského kapitálu v této době a dále rozvíjí podnikání saských Němců převážně v oblasti čokoládového průmyslu. Zaměřuje se na čokoládovny, které tam v této době vznikaly, a to na čokoládovny Jordan&Timaeus, Hartwig&Vogel a Otto Rüger. Nejdříve se zaměřuje na vývoj Podmokel, na charakteristiku doby, výši cel a celních přirážek týkajících se surovin vhodných na výrobu čokolády a kakaa. V práci autor uvádí dobový postup při výrobě čokolády, recepty a kuriozity, které s výrobou čokolády souvisely. Při rozboru čokoládoven se autor zaměřuje na historii vzniku čokoládovny, na popis továrny a její přebudování, na sociální politiku, na dodržování předpisů a zákonů, které v této době vznikaly. Dále autor prozkoumává oblast reklamy, světových výstav, prodeje a výroby čokolády a firemní struktury. Práce je sepsána primárně z dobových pramenů, popř. z moderní časopisecké literatury a odborných studií.
Keywords: čokoládový průmysl; čokoláda; Otto Rüger; Hartwig&Vogel ; Jordan&Timaeus; Rakousko-Uhersko
Thesis title: Chocolete industry in Bodenbach between 1853-1918
Author: Syrová, Tereza
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jakubec, Ivan
Opponents: Soběhart, Radek
Thesis language: Česky
Abstract:
This graduation thesis describes life in the border village Podmokly in the period between 1853-1918. The author presents the penetration of the Saxon capital at this time and further developing the business mostly Germans from Saxony in the chocolate industry. It focuses on chocolate, which at that time originated in the village, and the chocolate Jordan & Timaeus, Hartwig & Vogel, and Otto Rüger. Initially focused on the development of village Podmokly, the characteristic time, the amount of customs duties and surcharges on raw materials for production of chocolate and cocoa. In this work the author shows contemporary practice in the manufacture of chocolate, recipes and curiosities, which were associated with the production of chocolate. The analysis of chocolate, the author focuses on the history of chocolate on the description of the factory and its reorganization, social policy, in compliance with regulations and laws that were created at this time. Furthermore, the author explores the field of advertising, international exhibitions, sales and production of chocolate and firm structure. The work is drawn primarily from contemporary sources, or. journal of modern literature and scientific studies
Keywords: Otto Rüger; Hartwig&Vogel; Jordan&Timaeus; Austria-Hungary; chocolate industry; Chocolate

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářské a politické dějiny
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic History

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 10. 2010
Date of submission: 31. 5. 2011
Date of defense: 22. 9. 2011
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/28113/podrobnosti

Files for download

    Last update: