The external relations of the EU towards developing countries: the shift to the reciprocal cooperation?

Thesis title: Vonkajšie vzťahy EÚ voči rozvojovým krajinám: posun k recipročnej spolupráci?
Author: Fedorčáková, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práca poskytuje multidimenzionálny pohľad na vývoj vonkajších vzťahov Európskych spoločenstiev a Európskej únie (EÚ) s rozvojovými krajinami rozdelenými do štyroch geografických regiónov -- Stredomoria; skupiny Afrika, Karibik, Tichomorie; Latinskej Ameriky a Ázie. Práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej kapitole si práca kladie za cieľ posúdiť význam a efektívnosť vonkajších vzťahov EÚ a rozdielnosť nerecipročného a recipročného prístupu v obchodných vzťahoch medzi krajinami v teoretickej rovine. Druhá kapitola následne demonštruje rozdiely medzi nerecipročným a recipročným prístupom na vývoji vonkajších vzťahov EÚ voči rozvojovým krajinám a takisto na posledných zmenách uskutočnených v rámci vonkajších vzťahov EÚ, pričom v tomto zmysle sú za rozhodujúce obdobie považované 90-te roky 20. storočia. Tretia kapitola sa zameriava na hodnotenie posunu k recipročnej spolupráci a na hlavné príčiny tohto procesu. Zároveň analyzuje existenciu možnej analógie v prístupe EÚ k jednotlivým rozvojovým regiónom a perspektívy vonkajších vzťahov EÚ voči rozvojovým krajinám v budúcnosti.
Keywords: reciprocita; vonkajšie vzťahy Európskej únie; rozvojové krajiny; dohody o voľnom obchode
Thesis title: Vnější vztahy EU vůči rozvojovým zemím: posun k reciproční spolupráci?
Author: Fedorčáková, Jana
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práce poskytuje multidimenzionální pohled na vývoj vnějších vztahů Evropských společenstev a Evropské unie (EU) s rozvojovými zeměmi rozdělenými do čtyř geografických regionů -- Středomoří; skupiny Afrika, Karibik, Tichomoří; Latinské Ameriky a Asie. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole si práce klade za cíl posoudit význam a efektivnost vnějších vztahů EU a rozdílnost nerecipročního a recipročního přístupu v obchodních vztazích mezi zeměmi v teoretické rovině. Druhá kapitola následně demonstruje rozdíly mezi nerecipročním a recipročním přístupem na vývoji vnějších vztahů EU vůči rozvojovým krajinám a taktéž na posledních změnách uskutečněných v rámci vnějších vztahů EU, kde v tomto smyslu jsou za rozhodující považovány devadesáté léta 20. století. Třetí kapitola se zaměřuje na hodnocení posunu k reciproční spolupráci a na hlavní příčiny tohoto procesu. Současně analyzuje existenci možné analogie v přístupu EU k jednotlivým rozvojovým regionům a perspektivy vnějších vztahů EU vůči rozvojovým zemím.
Keywords: dohody o volném obchodu; reciprocita; vnější vztahy Evropské unie; rozvojové země
Thesis title: The external relations of the EU towards developing countries: the shift to the reciprocal cooperation?
Author: Fedorčáková, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Cihelková, Eva
Opponents: Bič, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The thesis provides a multidimensional view of the development of the external relations of the European Communities and the European Union (EU) with the developing countries divided into four geographic regions -- the Mediterranean; the Africa, Caribbean, Pacific Group; Latin America and Asia. The thesis is divided into three chapters. In the first chapter, the thesis aims to examine the importance and efficiency of the external relations of the EU and the difference between non-reciprocal and reciprocal approach in trade relations between countries on a theoretical level. The second chapter consequently demonstrates differences between non-reciprocal and reciprocal approach on the development of the external relations of the EU towards developing countries and on the latest changes carried out within the external relations of the EU as well where the 90s of the 20th century are considered as the decisive period in this sense. The third chapter focuses on the evaluation of the shift towards reciprocal cooperation and on the main causes of this process. Moreover, it analyzes the existence of the potential analogy in the approach of the EU towards developing regions in particular and perspectives of the external relations of the EU towards developing countries in the future.
Keywords: free trade agreements; reciprocity; developing countries; external relations of the European Union

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 30. 6. 2011
Date of submission: 15. 12. 2011
Date of defense: 12. 1. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/32562/podrobnosti

Files for download

    Last update: