Strategic brand management in social networks

Thesis title: Strategické řízení a podpora značky v sociálních sítích
Author: Zinchenko, Yulia
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Kašparová, Eva
Opponents: Chládová, Martina
Thesis language: Česky
Abstract:
V rámci předkládané bakalářské práce jsem se pokusila popsat možnosti strategického řízení a podpory značky v sociálních sítích. V teoretické časti práce jsou popsány psychologické aspekty popularity sociálních sítí a jsou zde uvedeny výzkumy několika společností ohledně psychologického portrétu potenciálního uživatele sociálních sítí, což by mohlo sloužit firmám k pochopení, kdo je jejich cílovou skupinou v případě využití sociálních sítí jako marketingového nástroje. V práci jsou uvedeny analýzy prostředí sociálních sítí, které slouží k pochopení využití jejich potenciálu pro firmy různé velikosti. Součástí práce je také dotazník, jehož předmětem je využití prostředí sociálních sítí pro komerční účely. Na otázky v dotazníku uvedené odpovídal představitel oddělení komunikace a marketingu společnosti GE Money Bank Česká republika, pán Jan Vyšehradský. V teoretické části a na příkladu GE Money Bank je popsáno, proč je vhodné využívat sociální sítě jako marketingový nástroj, a jaké výsledky lze očekávat. Hlavním cílem této bakalářské práce je vypracování strategického plánu, který by měl sloužit českým podnikatelům jako návod pro založení, hodnocení a správu firemních stránek v takových sociálních sítích, jakou je například Facebook.
Keywords: strategický plán; Facebook; marketingový nástroj; podpora značky; Sociální sít`; YouTube; Aplikovaná psychologie; Twitter
Thesis title: Strategic brand management in social networks
Author: Zinchenko, Yulia
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Kašparová, Eva
Opponents: Chládová, Martina
Thesis language: Česky
Abstract:
In my bachelor thesis I tried to describe the possibility of the brand support and strategic management in social networks. The theoretical part describes the psychological aspects of the popularity of social networking and includes several studies describing the psychological portrait of the potential users of social networks, which could help companies to understand who belongs to their target group in case of using social networking as a marketing tool. The thesis includes analysys of the social networking environment, so that czech companies of different sizes could understand the use of its potential. The questionnaire, which subject is the use of the social networking environment by companies for commercial purposes, is salso included in the practical part of the thesis. The answers are provided by the representative of Communications and Marketing Department at GE Money Bank Czech Republic, Mr. Jan Vyšehradský. The theoretical part and the example of GE Money Bank describe why it is appropriate to use social networking as a marketing tool, and what results from it can be expected. The main idea of the practical part of the thesis is creating a strategic plan that may be used as a guide to Czech entrepreneurs for establishing, evaluating and managing corporate pages in social networks such as Facebook.
Keywords: Applied psychology; marketing tool; Twitter; Facebook; brand support; YouTube; strategic plan; Social network

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Managerial Psychology and Sociology

Information on submission and defense

Date of assignment: 24. 11. 2010
Date of submission: 15. 12. 2011
Date of defense: 16. 1. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/29069/podrobnosti

Files for download

    Last update: