Consumers' perception of the health aspects between categories of fresh and processed cheeses
Thesis title: | Spotřebitelské vnímání aspektu zdraví mezi kategoriemi tavených a čerstvých sýrů |
---|---|
Author: | Volbrechtová, Michaela |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Chytková, Zuzana |
Opponents: | Říha, David |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce se věnuje vnímání spotřebitelů. Konkrétně se zaměřuje na vnímání čerstvých a tavených sýrů z hlediska zdraví. Zabývá se tím, jak volba zdravého životního stylu ovlivňuje chování spotřebitele a jeho volbu produktů, kterými prezentuje vybraný životní styl svému okolí. Práce shrnuje teoretické poznatky o chování spotřebitele, jaké vlivy na chování působí a jak se utváří schémata v mysli spotřebitele. Pomocí kvalitativního výzkumu a jeho analýzy se snaží odkrýt postoj spotřebitelů k fenoménu zdraví, jak jsou tavené a čerstvé sýry vnímány z pohledu zdraví a jak se konzumace tavených sýrů ztotožňuje s představou o zdravém životním stylu. Konkrétně byly v kvalitativním výzkumu využity metody Focus Group a individuální hloubkové rozhovory. |
Keywords: | zdravý životní styl; zdraví; Spotřební chování; kvalitativní výzkum; postoje spotřebitele |
Thesis title: | Consumers' perception of the health aspects between categories of fresh and processed cheeses |
---|---|
Author: | Volbrechtová, Michaela |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Chytková, Zuzana |
Opponents: | Říha, David |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This thesis is focused on consumers' perceptions. It concentrates specifically on the perception of fresh and processed cheeses in terms of health.. The thesis deals with choice of a healthy lifestyle and how it influences consumer behavior and choice of products, which consumers use to present selected lifestyle to their surroundings The paper summarizes the theoretical knowledge of consumer's behavior, what effects it has on his behavior and how the patterns in consumer's mind are created. Using qualitative research and its analysis, the thesis tries to expose consumers' attitude toward the health phenomenon, how are the processed and fresh cheeses perceived in terms of health and how the consumption of processed cheese identifies with the concept of a healthy lifestyle. As a method of qualitative research were used focus groups and in-depth interviews. |
Keywords: | Consumer behavior; qualitative research; health; consumer attitudes; healthy lifestyle |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Marketing |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 15. 11. 2010 |
---|---|
Date of submission: | 15. 11. 2011 |
Date of defense: | 9. 2. 2012 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/29535/podrobnosti |