Selected internal problems of China and their potential implications on the position of the state in the international relations

Thesis title: Vybrané vnútorné problémy Číny a ich potenciálne implikácie na postavenie štátu v medzinárodných vzťahov
Author: Bigová, Ľubomíra
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Druláková, Radka
Opponents: Knotková, Vladimíra
Thesis language: Slovensky
Abstract:
V priebehu posledných 30 rokov došlo k zásadnej zmene postavenia Číny v medzinárodných vzťahoch. Tomu, aby Čína mohla zaujať svoje mocenské postavenie a realizovať svoju úlohu významného aktéra medzinárodnej spoločnosti, do istej miery bránia vnútorné problémy, ktorým musí Čína v súčasnosti čeliť. Základným predpokladom totiž je, že vnútorné dianie determinuje správanie štátu aj na globálnej úrovni. Cieľom práce je analyzovať, aký vplyv majú vybrané vnútorné problémy Číny na jej postavenie v medzinárodných vzťahoch, zistiť dopady aktuálnych otázok a ich potenciálne implikácie na zahraničnú politiku, a načrtnúť do akej miery majú jednotlivé aspekty dopad na jej ďalší vývoj. Práca oboznamuje so súčasnými vnútornými problémami v politickej, energetickej a ekonomickej oblasti. Následne analyzuje ich dopad na zahraničnú politiku štátu aplikáciou prístupov jednotlivých teoretických škôl. Zároveň predkladá možné scenáre vývoja, t.j. do akej miery sú vybrané vnútorné problémy schopné obmedziť súčasný rast Číny a determinovať jej budúce postavenie v medzinárodnom systéme, t.j. jej vzostup, úpadok, resp. zachovanie statu quo.
Keywords: postavenie štátu; vnútorné problémy; Čína; zahraničná politika
Thesis title: Vybrané vnitřní problémy Číny a jejich potenciální implikace na postavení státu v mezinárodních vztazích
Author: Bigová, Ľubomíra
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Druláková, Radka
Opponents: Knotková, Vladimíra
Thesis language: Slovensky
Abstract:
V průběhu posledních 30 let došlo k zásadní změně postavení Číny v mezinárodních vztazích. Tomu, aby Čína mohla zaujmout své mocenské postavení a realizovat svou roli významného aktéra mezinárodní společnosti, do jisté míry brání vnitřní problémy, kterým musí Čína v současnosti čelit. Základním předpokladem totiž je, že vnitřní dění determinuje chování státu i na globální úrovni. Cílem práce je analyzovat, jaký vliv mají vybrané vnitřní problémy Číny na její postavení v mezinárodních vztazích, zjistit dopady aktuálních otázek a jejich potenciální implikace na zahraniční politiku, a nastínit do jaké míry mají jednotlivé aspekty dopad na její další vývoj. Práce seznamuje se současnými vnitřními problémy v politické, energetické a ekonomické oblasti. Následně analyzuje jejich dopad na zahraniční politiku státu aplikací přístupů jednotlivých teoretických škol. Zároveň předkládá možné scénáře vývoje, tj. do jaké míry jsou vybrány vnitřní problémy schopné omezit současný růst Číny a determinovat její budoucí postavení v mezinárodním systému, tj. její vzestup, úpadek, resp. zachování statu quo.
Keywords: postavení státu; zahraniční politika; vnitřní problémy; Čína
Thesis title: Selected internal problems of China and their potential implications on the position of the state in the international relations
Author: Bigová, Ľubomíra
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Druláková, Radka
Opponents: Knotková, Vladimíra
Thesis language: Slovensky
Abstract:
During last 30 years status of China within international relations has undergone a significant change. However, there are some internal problems that prevent China from taking its power status and realize its role as an important actor of international society. The basic assumption is that the internal affairs determine the state behavior on the global level. The objective of the Master thesis is to analyze how the internal problems of China influence its position within international relations, find out the impact of current issues and their potential implications on foreign policy, and to discuss to what extent particular aspects influence future development of China. Thesis introduces current internal problems in politic, energy and economic sector. Afterwards, application of particular theoretical schools is performed. Moreover, possible scenarios of future development are presented, e.g. to what extent are internal problems able to influence current rise of China and determine its future status within the international system -- rise, fall or status quo.
Keywords: state status; foreign policy; internal problems; China

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International and Diplomatic Studies

Information on submission and defense

Date of assignment: 6. 4. 2011
Date of submission: 9. 12. 2011
Date of defense: 6. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/31646/podrobnosti

Files for download

    Last update: