The position of of organic food and farmers' markets: Czech Republic versus other developed countries in Europe

Thesis title: Postavení biopotravin a farmářských trhů: ČR versus ostatní vyspělé státy Evropy
Author: Murasová, Barbora
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Odehnalová, Jitka
Opponents: Puta, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá postavením biopotravin a farmářských trhů na trzích s potravinami v České republice a ostatních vyspělích státech Evropy. Je rozdělena na čtyři hlavní části. První uvádí čtenáře do problematiky a zaměřuje se na vysvětlení základních pojmů jako biopotravina nebo farmářský trh. V druhé části je rozebrán marketing biopotravin a farmářských trhů - jeho složky a nástroje a důraz je kladen na chování spotřebitele jako nejdůležitějšího aspektu. Třetí část se zaobírá evropským trhem s biopotravinami obecně a také jsou zde popsána specifika vybraných trhů. Poslední, čtvrtá část analyzuje trh s biopotravinami v České republice a je zde proveden výzkum českého trhu s biopotravinami pomocí dotazníkového šetření.
Keywords: biopotraviny; farmářské trhy; ekologické zemědělství; marketing biopotravin; evropský trh s biopotravinami
Thesis title: The position of of organic food and farmers' markets: Czech Republic versus other developed countries in Europe
Author: Murasová, Barbora
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Odehnalová, Jitka
Opponents: Puta, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
This thesis deals with the position of organic food and farmers' markets on the food markets in the Czech Republic and other developed countries in Europe. It is divided into four main parts. First starts with an introduction to the subject and focuses on explaining the basic terms such as organic food or farmers' market. In the second part the marketing of organic food and farmers' markets is analysed -- mainly its components and tools, an emphasis is placed on consumer behaviour as the most important aspect. The third part deals with the European market of organic foods in general and there are also described some specifics on selected markets. The last, fourth part analyses the organic food market in the Czech Republic and it contains a survey of Czech organic food market with a help of a questionnaire survey.
Keywords: organic farming; organic food; farmers' markets; organic food marketing; european market of organic food

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Retailing and Commercial Communications

Information on submission and defense

Date of assignment: 18. 10. 2011
Date of submission: 31. 5. 2012
Date of defense: 12. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/33638/podrobnosti

Files for download

    Last update: