Challenges for the Republic of Yemen in the 21st century

Thesis title: Výzvy pre republiku Jemen v 21.storočí
Author: Sadovenková, Ľubica
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Jeníček, Vladimír
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom práce je bližšie nahliadnuť na základné problémové oblasti jemenskej spoločnosti, uskutočniť ich hlbšiu analýzu a identifikovať pravé príčiny. Konkrétne práca prináša rozbor stavu ľudského kapitálu po jeho kvantitatívnej (demografický vývoj) aj kvalitatívnej stránke (úroveň ľudského rozvoja) a analyzuje súčasnú politicko-bezpečnostnú situáciu. Venuje sa problémom so zásobami, čerpaním a využívaním dochádzajúcich prírodných zdrojov -- vody a ropy. Môže sa stať, že Jemen bude prvá krajina v histórii, ktorá svoje zásoby podzemnej vody úplne vyčerpá. Stretáva sa tu nebezpečná kombinácia prírodných podmienok, hospodárskej orientácie a úrovne používaných technológií, ktorá môže viesť k prvej humanitárnej katastrofe svojho druhu. V oblasti ťažby ropy nepatrí Jemen medzi hlavných producentov, no od tohto sektoru sú závislé verejné financie a schopnosť štátu poskytovať verejné služby.
Keywords: zdroje vody; Jemenská republika; zásoby ropy; Arabská jar; populačný rast
Thesis title: Výzvy pro republiku Jemen v 21.století
Author: Sadovenková, Ľubica
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Jeníček, Vladimír
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem práce je blíže nahlédnout na základní problémové oblasti jemenské společnosti, provést jejich hlubší analýzu a identifikovat pravé příčiny. Konkrétně práce přináší rozbor stavu lidského kapitálu po jeho kvantitativní (demografický vývoj) i kvalitativní stránce (úroveň lidského rozvoje) a analyzuje současnou politicko-bezpečnostní situaci. Věnuje se problémům se zásobami, čerpáním a využíváním docházejících přírodních zdrojů - vody a ropy. Může se stát, že Jemen bude první země v historii, která svoje zásoby podzemní vody úplně vyčerpá. Střetává se tu nebezpečná kombinace přírodních podmínek, hospodářské orientace a úrovně používaných technologií, která může vést k první humanitární katastrofě svého druhu. V oblasti těžby ropy nepatří Jemen mezi hlavní producenty, avšak od toho sektoru jsou závislé veřejné finance a schopnost státu poskytovat veřejné služby.
Keywords: zásoby ropy; zdroje vody; Arabské jaro; populační růst; Jemenská republika
Thesis title: Challenges for the Republic of Yemen in the 21st century
Author: Sadovenková, Ľubica
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Jeníček, Vladimír
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The thesis aims to take a closer look at fundamental problematic areas of Yemeni society, carries out their deeper analysis and identifies the root causes. It deals specifically with human capital from quantitative(demographic trends) as well as qualitative perspective (level of human development) and analyses current political and security situation. The thesis focuses also on the natural resources -- water and oil, their depletion and estimated available amounts. Yemen will likely become the first country ever to run out of underground water resources. A combination of natural dispositions, economy orientation and technology level could possibly lead to the first humanitarian disaster of its kind. In terms of oil production, Yemen is a small exporter on the global level, however the public finance together with public services provision are on the sector highly depended.
Keywords: oil reservs; population growth; Arab Spring; Republic of Yemen; water resources

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 13. 5. 2011
Date of submission: 1. 12. 2011
Date of defense: 11. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/32053/podrobnosti

Files for download

    Last update: