Employment of immigrants in the Czech Republic

Thesis title: Zamestnávanie cudzincov v Českej republike
Author: Kušmírek, Michal
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Soušková, Milena
Opponents: Spirit, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavnou témou tejto práce je imigrácia pracovných síl a zamestnávanie cudzincov v Českej republike. Práca vychádza z ekonomickej teórie a popisu súčasnej právnej úpravy vrátane jej predpokladaného smerovania, ktoré doplňujú analýzy založené na údajoch Českého štatistického úradu a jednotlivých ministerstiev. Cieľom tejto práce je vyvrátiť predsudky o negatívnych dôsledkoch imigrácie a to predovšetkým tej za účelom ekonomickým a posúdiť situáciu v oblasti zamestnávania cudzincov z hľadiska všetkých zúčastnených strán, t.j. štátu ako tvorcu legislatívneho prostredia, v ktorého rámci medzi sebou môžu ostatné subjekty pracovnoprávne vzťahy zakladať, ďalej zamestnávateľov a to ako z hľadiska povinností, ktoré im určuje zákon pri zamestnávaní cudzincov, tak i možností, ako týchto ľudí zamestnať a v neposlednom rade sa práca zameriava na postavenie samotných cudzincov, ktorí sú bezpochyby najzraniteľnejšou skupinou.
Keywords: Modré karty; Zákon o pobyte cudzincov; Nelegálna migrácia; Zelené karty; Zákon o zamestnanosti
Thesis title: Zaměstnávání cizinců v České republice
Author: Kušmírek, Michal
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Soušková, Milena
Opponents: Spirit, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavním tématem této práce je imigrace pracovních sil a zaměstnávání cizinců v České republice. Práce vychází z ekonomické teorie a popisu současné právní úpravy včetně jejího předpokládaného směřování, které doplňují analýzy založené na údajích Českého statistického úřadu a jednotlivých ministerstev. Cílem této práce je vyvrátit předsudky o negativních důsledcích imigrace a to především té za účelem ekonomickým a posoudit situaci v oblasti zaměstnávání cizinců z hlediska všech zúčastněných stran, tj. státu jako tvůrce legislativního prostředí, v jehož rámci mezi sebou mohou ostatní subjekty pracovněprávní vztahy zakládat, dále zaměstnavatelů a to jak z hlediska povinností, které jim určuje zákon při zaměstnávání cizinců, tak i možností, jak tyto lidi zaměstnat a v neposlední řadě se práce zaměřuje na postavení samotných cizinců, kteří jsou bezpochyby nejzranitelnější skupinou.
Keywords: zákon o pobytu cizinců; modré karty; zákon o zaměstnanosti; zelené karty; nelegální migrace
Thesis title: Employment of immigrants in the Czech Republic
Author: Kušmírek, Michal
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Soušková, Milena
Opponents: Spirit, Michal
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The content of this study is the issue of labor force immigration and employment of immigrants in Czech Republic. Thesis is based on economic theory and description of current legislation including the expected development, which are supported by analyses based on data from the Czech statistic agency and respective ministries. The main goal of the thesis is to refute the prejudices of negative consequences of immigration, especially economic migration, and to assess the situation of employment of immigrants in terms of all stakeholders, ie state as the creator of the legislative environment within which labor contract can be concluded, employers, both in terms of legal obligations concerning employment of immigrants as well as possibilities of employment of such group and at last, but not least, the thesis focuses on immigrants themselves, who are undoubtedly the most vulnerable group.
Keywords: Green cards; Immigration law; Illegal migration; Employment law; Blue cards

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Business and European Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 12. 2010
Date of submission: 15. 6. 2011
Date of defense: 14. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/30074/podrobnosti

Files for download

Main text
Private file
Download
Opponent's review
Private file
Download
Supervisor's review
Private file
Download
    Last update: