Regional gastronomy in the Central Bohemian region

Thesis title: Regionální gastronomie ve Středočeském kraji
Author: Nekvasilová, Šárka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Jarolímková, Liběna
Thesis language: Česky
Abstract:
Hlavním cílem této diplomové práce je prověřit realizaci projektu Czech Specials v praxi a prostřednictvím komparace produktu certifikovaných a necertifikovaných restaurací analyzovat nabídku regionálních specialit ve Středočeském kraji. Teoretická část pojednává o významu společného stravování, gastronomie, gastronomické turistiky, kvality a marketingu. Obsahem práce je dále charakteristika regionu Středočeský kraj, historický vývoj regionální gastronomie a specifikace tradičních regionálních specialit Středočeského kraje. Čtvrtá kapitola seznamuje s projektem Czech Specials a představuje výsledky provedeného průzkumu certifikovaných restaurací. V závěrečné kapitole se autorka zabývá analýzou nabídky necertifikovaných restaurací v regionu Kutná Hora, komparací jejich produktu s produktem certifikovaných provozoven a v neposlední řadě přináší zjištění získaná během rozhovoru s provozovatelem kutnohorské necertifikované restaurace na téma regionální gastronomie a projekt Czech Specials.
Keywords: cestovní ruch ; certifikace; kvalita; gastronomická turistika; regionální gastronomie
Thesis title: Regional gastronomy in the Central Bohemian region
Author: Nekvasilová, Šárka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Jarolímková, Liběna
Thesis language: Česky
Abstract:
The main aim of this thesis is to examine the implementation of the project Czech Specials in practice and analyze offer of regional specialities in the Central Bohemian region through the comparison of the product of certified and non-certified restaurants. The theoretical part deals with the importance of restaurant services, gastronomy, gastronomic tourism, quality, and marketing. The content of the work is also characteristic of the region of Central Bohemia, the historical development of regional gastronomy and specifications of traditional regional specialities of the region. The fourth chapter introduces the project Czech Specials and represents the results of the carried out survey of certified restaurants. In the final chapter the author deals with the analysis of the offer of non-certified restaurants in Kutná Hora, and performs a comparison of their product with the product of certified restaurants. Finally, it presents the findings of an interview on the topic of regional gastronomy and project Czech Specials with the owner of the non-certified restaurant in Kutná Hora.
Keywords: certification; quality; gastronomic tourism; regional gastronomy; tourism

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 12. 10. 2011
Date of submission: 15. 5. 2012
Date of defense: 20. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/33416/podrobnosti

Files for download

    Last update: