The Early Parliamentary Elections in Slovakia 2012

Thesis title: Predčasné parlamentné voľby 2012
Author: Havran, Adam
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Dvořáková, Vladimíra
Opponents: Reschová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto práca sa zaoberá problematikou predčasných parlamentných volieb na Slovensku v roku 2012. Pre potreby porozumenia tejto téme sa opiera o teoretický základ, ktorý sa venuje predovšetkým pomerným volebným systémom. Analyzuje nastavenia jednotlivých prvkov tohoto volebného systému a ich dopad na celkovú podobu výstupov volebného procesu. V druhej časti sa zaoberá vývojom straníckeho a volebného systému od roku 1989 s prihliadnutím na obdobie vlády Vladimíra Mečiara. V poslednej časti sa sústreďujem na obdobie vlády Ivety Radičovej a jej pád ako jednu z príčin predčasných parlamentných volieb. Analzyujem taktiež volebnú kampaň a volebné programy vybraných strán. Na záver predstavujem samotné výsledky parlamentných volieb a hľadám príčiny víťazstva strany SMER.
Keywords: mečiarizmus; voľby 2012; SMER; Slovensko; volebná analýza; Iveta Radičová
Thesis title: Předčasné parlamentní volby na Slovensku 2012
Author: Havran, Adam
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Dvořáková, Vladimíra
Opponents: Reschová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato práce se zaobírá problematikou předčasných parlamentních voleb na Slovensku v roce 2012. Pro porozumění tomuto tématu se opírá o teoretický základ vycházející především z analýzy poměrných volebních systémů. Analyzuje nastavení jednotlivých prvků tohoto volebního systému a jejich dopad na celkovou podobu výstupů volebního procesu. V druhé části se zabývá vývojem stranického a volebního systému od roku 1989 s přihlédnutím k období vládnutí Vladimíra Mečiara. V poslední části se soustředím na období vlády Ivety Radičové a její pád jako jednu z příčin předčasných parlamentních voleb. Analyzuji také volební kampaň a volební programy vybraných stran. Na závěr představuji samotné výsledky parlamentních voleb a hledám příčiny vítězství strany SMER.
Keywords: volební analýza; Slovensko; Iveta Radičova; mečiarizmus; volby 2012; SMER
Thesis title: The Early Parliamentary Elections in Slovakia 2012
Author: Havran, Adam
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Dvořáková, Vladimíra
Opponents: Reschová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This thesis deals with the early parliamentary elections in Slovakia in 2012. It analyzes the profile of individual elements of the electoral system and their impact on the overall form of the outputs of the electoral process.The second part deals with the development of party and electoral system since 1989, taking into account the period of the government of Vladimir Meciar. The final section focuses on the period of government Iveta Radičová and its collapse as a reason for early parliamentary elections. The final section focuses on the period of government of Iveta Radičová's cabinet and its collapse as a reason for early parliamentary elections. I am also analyzing the campaign and election programs of chosen parties. Finally, I am presenting the results of the elections themselves and looking for the cause of victory of the SMER party.
Keywords: elections 2012; election analysis; Iveta Radičová; Slovakia; SMER; meciarism

Information about study

Study programme: Politologie/Politologie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Political Sciences

Information on submission and defense

Date of assignment: 19. 12. 2011
Date of submission: 19. 5. 2012
Date of defense: 28. 6. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/35225/podrobnosti

Files for download

    Last update: