The Application of selected Instruments of Public Policy Aimed at Protecting the Environment on the Example of Prague

Thesis title: Uplatňování vybraných environmentálních nástrojů veřejné politiky na příkladu hlavního města Prahy
Author: Kolková, Veronika
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Nový, Jan
Opponents: Musil, Martin
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce na téma "Uplatňování vybraných environmentálních nástrojů veřejné politiky na příkladu hlavního města Prahy" se věnuje problematice environmentální politiky hlavního města Prahy a environmentálních nástrojů, jež uplatňuje. Primárním cílem práce je zjistit vývoj životního prostředí na území Prahy a nalézt vztah mezi ním a environmentálními nástroji uplatňovanými na území našeho hlavního města. Dílčím cílem je zjistit a charakterizovat faktory, jež ovlivňují stav životního prostředí a ztěžují prokazování vlivu environmentálních nástrojů na stav životního prostředí. Práce je rozdělena na tři kapitoly. V první kapitole je objasněna oblast environmentální politiky a environmentálních nástrojů. Zde jsou vysvětlena témata týkající se vztahů životního prostředí k ekonomice a politice. Dále jsou přiblíženy nástroje využívané pro ochranu životního prostředí a v neposlední řadě faktory ovlivňující zkoumání vztahu těchto nástrojů a stavu životního prostředí. Druhá kapitola se zabývá vývojem stavu životního prostředí hlavního města Prahy. V této souvislosti je analyzována environmentální politika a nástroje, jež jsou využívány ke zlepšení situace životního prostředí na území hlavního města. Závěr této části je zaměřen na faktory znesnadňující prokazování účinků užívání zmíněných environmentálních nástrojů. Prostřednictvím poslední kapitoly práce je na praktickém příkladu třídění odpadu naznačen konkrétní vliv jednotlivých konkrétních nástrojů.
Keywords: životní prostředí; environmentální politka; environmentální nástroje
Thesis title: The Application of selected Instruments of Public Policy Aimed at Protecting the Environment on the Example of Prague
Author: Kolková, Veronika
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Nový, Jan
Opponents: Musil, Martin
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis "The Application of selected Instruments of Public Policy Aimed at Protecting the Environment on the Example of Prague" is focused on the issues of environmental policy of the city of Prague and instruments for environmental policy that are used in Prague. The main goal of this thesis is to describe the development of the living environment in the city area and its relationship to the environmental instruments used there. Second goal is to define factors that influence the environment and make it difficult to measure the effects of these tools. The thesis is divided into three parts. In the first part, the topic of environmental policy and its instrument is explained. It explains the relationship between the environment, the economy and politics. It describes some instruments used to protect the environment and also factors influencing research of the relationship between these instruments and the current status of the environment. The second part focuses on the development of Prague's environment and analyzes the environmental policy and instruments used to improve it. The factors that make it harder to prove the benefits of using these instruments are described at the end of the second part. In the last part of this thesis there is a practical example of how the environmental instruments affect recycling.
Keywords: environment; environmental instruments; environmental policy

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 16. 12. 2010
Date of submission: 30. 6. 2012
Date of defense: 18. 9. 2012
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/38075/podrobnosti

Files for download

    Last update: