Peru: Developing country with mineral wealth

Thesis title: Peru: Rozvojová krajina s bohatstvom nerastných surovín
Author: Zelená, Gabriela
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Stuchlíková, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom diplomovej práce je zanalyzovať najviac prosperujúci ekonomický sektor Peru, ktorým je ťažobný priemysel. Napriek tomu, že je Peru rozvojovou krajinou, vo svete známou najmä vďaka bohatej histórii, ukrýva v sebe aj obrovský ekonomický potenciál, ktorý však čelí mnohým výzvam. Práca využíva metódy analýzy, syntézy a komparácie a je rozdelená do štyroch kapitol. Po získaní nezávislosti v roku 1821 prešlo Peru obdobiami politických nepokojov, finančných kríz ako aj fázami stability a hospodárskeho rastu. Počas koloniálneho obdobia bolo pôvodné obyvateľstvo často vykorisťované a ich kultúra potláčaná. Dnes tvoria pôvodní indiánski obyvatelia približne polovicu obyvateľstva, ktorí žijú prevažne tradičným spôsobom života v horských oblastiach a Amazonskom pralese. Liberalizačné reformy v 90.rokoch 20.stor. otvorili Peru dvere k ekonomickej prosperite, ale zároveň aj prehlbujúcim sa sociálnym rozdielom. Prvá kapitola diplomovej práce sa zaoberá všeobecným vymedzením rozvojového sveta s dôrazom na rozvojový región Latinskej Ameriky. Druhá kapitola diplomovej práce má za cieľ predstaviť Peru na základe jeho doterajšieho politického, ekonomického a sociálneho vývoja. Tretia kapitola diplomovej práce sa hlbšie venuje najvýznamnejšiemu sektoru peruánskej ekonomiky, a to ťažobnému priemyslu, vďaka ktorému je vo svete známe ako "Peru: país minero". Peru patrí do svetovej desiatky najväčších producentov a držiteľov svetových zásob striebra, medi, zinku, olova, cínu a zlata. Posledná štvrtá kapitola si preto kladie za cieľ zhodnotiť budúci vývoj ťažobného priemyslu v Peru, na ktorý vplývajú vonkajšie a vnútorné vplyvy týkajúce sa globálnej a vnútroštátnej ekonomickej situácii a výzvam, ktorý tento sektor musí čeliť.
Keywords: Peru; Rozvojová krajina; Ťažobný priemysel
Thesis title: Peru: Rozvojová země s bohatstvím nerostných surovin
Author: Zelená, Gabriela
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Stuchlíková, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem diplomové práce je zanalyzovat nejvíce prosperující ekonomický sektor Peru, kterým je těžební průmysl. Přesto, že je Peru rozvojovou zemí, ve světě známou zejména díky bohaté historii, ukrývá v sobě i obrovský ekonomický potenciál, který však čelí mnoha problémům. Práce využívá metody analýzy, syntézy a komparace a je rozdělena do čtyř kapitol. Po získání nezávislosti v roce 1821 prošlo Peru obdobími politických nepokojů, finančních krizí i fázemi stability a hospodářského růstu. Během koloniálního období bylo původní obyvatelstvo často vykořisťovány a jejich kultura potlačována. Dnes tvoří původní indiánští obyvatelé přibližně polovinu obyvatelstva, kteří žijí převážně tradičním způsobem života v horských oblastech a Amazonském pralese. Liberalizaci reformy v 90. letech 20.stol. otevřeli Peru dveře k ekonomické prosperitě, ale zároveň i prohlubujícím se sociálním rozdílům. První kapitola diplomové práce se zabývá obecným vymezením rozvojového světa s důrazem na rozvojový region Latinské Ameriky. Druhá kapitola diplomové práce má za cíl představit Peru na základě jeho dosavadního politického, ekonomického a sociálního vývoje. Třetí kapitola diplomové práce se hlouběji věnuje nejvýznamnějšímu sektoru peruánské ekonomiky, a to těžebního průmyslu, díky kterému je ve světě známé jako "Peru: País Mineral". Peru patří do světové desítky největších producentů a držitelů světových zásob stříbra, mědi, zinku, olova, cínu a zlata. Poslední čtvrtá kapitola si proto klade za cíl zhodnotit budoucí vývoj těžebního průmyslu v Peru, na který ovlivňují vnější a vnitřní vlivy týkající se globální a vnitrostátní ekonomické situaci a výzvám, který tento sektor musí čelit.
Keywords: Rozvojová země; Těžební průmysl; Peru
Thesis title: Peru: Developing country with mineral wealth
Author: Zelená, Gabriela
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pavlík, Petr
Opponents: Stuchlíková, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of the thesis "Peru: developing country with mineral wealth" is to analyze the most prosperous economic sector in Peru, which is the mining industry. Although Peru is a developing country in the world known for its rich history, also has big economic potential, which still faces many challenges. Peru belongs to the world's ten largest producers and holders of the world's reserves of silver, copper, zinc, lead, tin, and gold. In addition, this sector is important to the global level, it has a big impact on the Peruvian economy After obtaining independence in 1821, Peru has undergone periods of political unrest, financial crises and phases of stability and economic growth. During the colonial period was indigenous people often exploited and their culture suppressed. Today the indigenous population of about half the population live mostly in the traditional way of life in mountain areas and Amazon jungle. Liberalization reforms in the 90s opened Peru doors to economic prosperity, but also a deepening social differences. The work uses the methods of analysis, synthesis and comparison and is divided into four chapters. The first chapter of the thesis deals with the general definition of the developing world, with an emphasis on developing region of Latin America. Second chapter is focused on Peru's political, economic and social development. Third chapter belongs to the most significant sector of the Peruvian economy, mining industry and its impact in the world and domestic economy. This sector faces big problems as informal mining and social conflicts because of the pollution. Last chapter aims to assess the future development of the mining industry in Peru, which affect the internal and external influences of the global and national economic situation.
Keywords: Developing country; Mining; Peru

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 5. 10. 2011
Date of submission: 25. 5. 2012
Date of defense: 22. 1. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/33094/podrobnosti

Files for download

    Last update: