The Importance of Fair Trade and Evaluation of Its Benefits
Thesis title: | Význam Fair trade a zhodnocení jeho přínosu |
---|---|
Author: | Polenová, Andrea |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Melcher, Ota |
Opponents: | Čajka, Radek |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Práce je zaměřená na alternativní způsob pomoci rozvojovým zemím prostřednictvím konceptu Fair trade (FT). Cílem je na základě charakteristik a současného fungování FT zhodnotit, zda má koncept přínos pro producenty a zda dosahuje vytčených cílů. První kapitola uvádí do problematiky FT, jsou zde popsány základní charakteristiky konceptu, principy a pravidla umožňující vstup do fair trade, zastřešující asociace a proces certifikace a udělování licencí. Druhá kapitola mapuje současnou situaci na importních trzích FT a zasazuje trh s FT kávou do mezinárodního kontextu. Ve třetí části jsou uvedeny problémy, otázky a důsledky, které s sebou koncept přináší. Na základě těchto informací je následně shrnutý současný stav FT, jeho pozitivní a negativní dopady, dále je zhodnocen význam, efektivita a přínos pro zapojené producenty. |
Keywords: | producent; Fair trade; minimální cena; Mezinárodní obchod; káva |
Thesis title: | The Importance of Fair Trade and Evaluation of Its Benefits |
---|---|
Author: | Polenová, Andrea |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Melcher, Ota |
Opponents: | Čajka, Radek |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This work is focused on alternative ways to help developing countries and foster poverty alleviation through Fair Trade (FT). Based on characteristics and current running of Fair trade the aim of this thesis is to assess whether FT provide producers with benefits or not and whether the concept fulfil its goals. The first chapter introduces the FT concept, its basic characteristics, standards and rules allowing entry into the FT market as well as international FT organizations and the process of certification and licensing. The second chapter gives an overview of recent situation on markets importing FT products and puts Fair Trade market into the global context. Third section describes issues, difficulties and impacts that the presence of Fair trade causes. On the basis of this information the final chapter sums up positive and negative effects of Fair trade, also the importance, efficiency and benefits for involved producers will be assessed. |
Keywords: | Fair Trade; producer; coffee; International trade |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 2. 10. 2012 |
---|---|
Date of submission: | 24. 4. 2013 |
Date of defense: | 20. 5. 2013 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/39218/podrobnosti |