The world market of cocoa and sugar

Thesis title: Svetový trh kakaa a cukru
Author: Gašková, Zuzana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bolotov, Ilya
Opponents: Čajka, Radek
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práca sa zaoberá analýzou svetového trhu kakaa a cukru. Je rozdelená do troch častí. V prvej časti je stručne popísaná botanická charakteristika komodít kakaové bôby, cukrová repa a cukrová trstina, proces ich spracovania a najvýznamnejší producenti. Druhá časť analyzuje trh s danými komoditami. Sleduje trendy producentov a spotrebiteľov v priebehu uplynulých 70 rokov. Popisuje vývoj cien za komodity. Tretia záverečná časť je venovaná konceptu Fair Trade so zameraním na kakao a cukor.
Keywords: svetový trh; fair trade; cukor; kakao
Thesis title: Světový trh kakaa a cukru
Author: Gašková, Zuzana
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bolotov, Ilya
Opponents: Čajka, Radek
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práce se zabývá analýzou světového trhu s kakaem a cukrem. Je rozdělená do třech částí. V první části je stručně popsaná botanická charakteristika komodit kakaové boby, cukrová řepa a cukrová třtina, proces jejich zpracování a nejvýznamnější producenti. Druhá část analyzuje trh s danými komoditami. Sleduje trendy producentů a spotřebitelů v průběhu uplynulých 70 let. Popisuje vývin cen za komodity. Třetí závěrečná část je věnována konceptu Fair Trade se zaměřením na kakao a cukr.
Keywords: fair trade; cukr; kakao; světový trh
Thesis title: The world market of cocoa and sugar
Author: Gašková, Zuzana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bolotov, Ilya
Opponents: Čajka, Radek
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The thesis analyses the world market of cocoa and sugar. The paper is devided into three parts. The first part briefly describes the botanical characteristic of cocoa beans, sugar beet and sugar cane, the processing of plants and the most important producers. The second part analyses the market of mentioned commodities. It monitors the trend of producers and consumers over the past 70 years. It describes the evolution of commodity prices. The third final section describes the concept of Fair Trade focusing on cocoa and sugar.
Keywords: cocoa; world market; Fair Trade; sugar

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 29. 5. 2012
Date of submission: 30. 4. 2013
Date of defense: 21. 5. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/37813/podrobnosti

Files for download

    Last update: