Application of modified Steiner tree problem on the electricity distribution network in the Desertec project

Thesis title: Aplikácia modifikovaného Steinerovho stromu na problém rozvodu elektrickej siete v projekte Desertec
Author: Vyoral, Martin
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Fábry, Jan
Opponents: Jablonský, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom diplomovej práce bolo minimalizovať plánované náklady na výstavbu elektrickej siete v Severnej Afrike a na Arabskom poloostrove medzi solárnymi elektrárňami v projekte Desertec. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje charakterisitke konceptu Desertec, jeho kľúčových technológií, výhod a prekážok. Ďalšia kapitola sa venuje teórii grafov. Skladá sa z úvodu do teórie grafov, minimálnej kostry grafu a Steinerovho stromu. Tretia praktická kapitola sa venuje zníženiu pôvodných plánovaných nákladov na výstavbu eletrickej siete pomocou Steinerovho stromu a jeho modifikáciami. Taktiež sa venuje problematike ohodnotenia hrán a uzlov, do ktorej je potrebné zahrnúť aj mnohé faktory ako sú energetické kapacity, ktoré majú byť prenášané, typ prenosového média, podmienky životného prostredia, geomorfologické hľadisko a ďalšie bezpečnostné regulačné požiadavky.
Keywords: Steinerov strom; Desertec; HVDC; elektrická sieť; GIS rozvodňa
Thesis title: Aplikace modifikovaného Steinerova stromu na problém rozvodu elektrické sítě v projektu Desertec
Author: Vyoral, Martin
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Fábry, Jan
Opponents: Jablonský, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo minimalizovat plánované náklady na výstavbu elektrické sítě v Severní Africe a na Arabském poloostrově mezi solárními elektrárnami v projektu Desertec. První kapitola je věnována charakteristice konceptu Desertec, jeho klíčovým technologiím, výhodám a překážkám. Další kapitola je věnována teorii grafů. Skládá se z úvodu do teorie grafů, minimální kostry grafu a Steinerova stromu. Třetí kapitola se zabývá snížením původních plánovaných nákladů na výstavbu elektrické sítě pomocí Steinerova stromu a jeho modifikacemi. Taktéž se věnuje problematice ohodnocení hran a uzlů, do které je potřebné zahrnout i mnohé faktory, kterými jsou např. energetické kapacity, které mají být přenášené, typ přenosového média, podmínky životního prostředí, geomorfologické hledisko a další bezpečnostní regulační požadavky.
Keywords: HVDC; GIS rozvodna ; Steinerův strom; elektrická síť; Desertec
Thesis title: Application of modified Steiner tree problem on the electricity distribution network in the Desertec project
Author: Vyoral, Martin
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Fábry, Jan
Opponents: Jablonský, Josef
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of the thesis was minimize the planned cost of construction of the electricity network in North Africa and the Arabian peninsula between solar power plant in Desertec project. The work is divided into three chapters. The first chapter is devoted Desertec concept, its key technologies, benefits and barriers. Another chapter is devoted to the theory of graphs. It consists of an introduction to graph theory, minimum spanning tree and Steiner tree. The third practical chapter is devoted to reduction of the initial projected cost of constructing Electric Supply network using Steiner tree and its modifications. It also addresses the issue of valuation of edges and nodes to which it is necessary to include a number of factors such as energy capacity to be transmitted, the type of transmission medium, environmental conditions, geomorphological aspects and other safety regulatory requirements.
Keywords: GIS substation; HVDC; Steiner tree; Desertec; electricity network

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 13. 12. 2012
Date of submission: 5. 5. 2013
Date of defense: 5. 6. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/41184/podrobnosti

Files for download

    Last update: