The specifics of the food market of Slovak Republic
Thesis title: | Špecifiká podnikania na potravinárskom trhu SR |
---|---|
Author: | Göblová, Romana |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Olšanová, Květa |
Opponents: | Horváthová, Jarmila |
Thesis language: | Slovensky |
Abstract: | Potravinársky priemysel Slovenskej republiky sa od 1. mája 2004 stal súčasťou celého európskeho potravinárskeho priemyslu. Vstup do Európskej únie bol zo strany slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobcov považovaný za nevyhnutný krok. Týmto krokom sa stali súčasťou integračných procesov prebiehajúcich naprieč jednotným európskym trhom. V rámci úplnej hospodárskej súťaže však existujú rozdiely vo finančnej podpore EÚ pre jednotlivé členské štáty. Preto majú v tomto smere významnú úlohu prostriedky podpory na úrovni štátu, aby boli výrobcovia schopný obstáť v tvrdom konkurenčnom boji potravinárskeho trhu. Zároveň musia výrobcovia dostáť svojej zodpovednosti voči spotrebiteľovi dodržiavaním kvalitatívnych a bezpečnostných potravinových noriem. |
Keywords: | pôvod potravín; štátna podpora; bezpečnosť potravín; značka kvality; potravinársky trh; poľnohospodárstvo |
Thesis title: | Specifika podnikání na potravinářském trhu Slovenské republiky |
---|---|
Author: | Göblová, Romana |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Olšanová, Květa |
Opponents: | Horváthová, Jarmila |
Thesis language: | Slovensky |
Abstract: | Potravinářský průmysl Slovenské republiky se od 1. máje 2004 stal součástí celého evropského potravinářského průmyslu. Vstup do Evropské unie byl ze strany slovenských zemědělských a potravinářských výrobců považován za nevyhnutný krok. Tímhle krokem se stali součástí integračních procesů probíhajících napříč jednotným evropským trhem. V rámci úplné zemědělské soutěže ale existují rozdíly ve finanční podpoře EÚ pro jednotlivé členské státy. Proto mají v tomhle směru významní úlohu prostředky podpory na úrovni státu, aby bili výrobcové schopni obstát v tvrdém konkurenčním boji potravinářského trhu. Zároveň musí výrobcové dostát své odpovědnosti vůči spotřebitelovi dodržením kvalitativních a bezpečnostních potravinových norem. |
Keywords: | zemědělství ; původ potravin; státní podpora; značka kvality; potravinářský trh; bezpečnost potravin |
Thesis title: | The specifics of the food market of Slovak Republic |
---|---|
Author: | Göblová, Romana |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Olšanová, Květa |
Opponents: | Horváthová, Jarmila |
Thesis language: | Slovensky |
Abstract: | Food industry of Slovakia became a part of European food market on 1st May 2004. This entrance was considered inevitable by Slovak producers of food and beverages as a part of intergation processes which were taking place in Europe. Despite membership with same right and duties there are still differences in subsidies among states. Because of that a state level ways of support domestic producers to help them survive in the market competition are important. Also producers need to be responsable regarding their customers by applying standarts of quality and safety. |
Keywords: | food origin; government support; agriculture ; food safety; quality mark; food market |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 8. 10. 2012 |
---|---|
Date of submission: | 17. 4. 2013 |
Date of defense: | 6. 6. 2013 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/39506/podrobnosti |