Financial aspects of corporate governance in insolvency process

Thesis title: Finančné aspekty riadenia podniku v insolvenčnom procese
Author: Zábojníková, Júlia
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Škerlíková, Tatiana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práca na praktickom príklade spoločnosti MobilKom rozoberá výhody a nevýhody možností vysporiadania sa s úpadkom podľa českého insolvenčného zákona. K porozumeniu možností a intencií insolvenčného práva sú rozobrané zákony európskych a amerických insolvenčných poriadkov. Rozdielnosť medzi likvidáciou, predajom v celku a reorganizáciou nie sú hodnotené len teoreticky, ale aj prakticky. Hodnotená spoločnosť prešla všetkými týmito stupňami insolvenčného procesu vďaka meniacemu sa pohľadu na situáciu, v ktorej sa spoločnosť nachádzala. MobilKom bola začínajúcou telekomunikačnou spoločnosťou, ktorá odvážne používala označenie štvrtého operátora na českom trhu. Boli identifikované najslabšie miesta a, naopak, silné stránky v rámci celého procesu. Účtovné problémy doložili zložitosť zachytenia všetkých ekonomických súvislostí do účtovných výkazov.
Keywords: veriteľ; reorganizácia; konkurz; telekomunikačný priemysel; insolvenčný proces
Thesis title: Finanční aspekty řízení podniku v insolvenčním řízení
Author: Zábojníková, Júlia
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Škerlíková, Tatiana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Práce na praktickém příkladu společnosti MobilKom rozebírá výhody a nevýhody možností vypořádaní se s úpadkem podle českého insolvenčního zákona. K porozumění možností a intencí insolvenčního práva jsou rozebrané zákony evropských a amerických insolvenčních pořádků. Rozdílnost mezi likvidací, prodejem v celku a reorganizací nejsou hodnocené pouze teoreticky, ale i prakticky. Hodnocená společnost prošla všemi těmito stupni insolvenčního procesu díky měnícímu se pohledu na situaci, ve které se společnost nacházela. MobilKom byla začínající telekomunikační společností, která odvážně používala označení čtvrtého operátora na českém trhu. Byly identifikovány nejslabší místa a, naopak, silné stránky v rámci celého procesu. Účetní problémy doložily složitost zachycení všech ekonomických souvislostí do účetních výkazů.
Keywords: reorganizace; konkurz; věřitel; telekomunikační průmysl; insolvenční proces
Thesis title: Financial aspects of corporate governance in insolvency process
Author: Zábojníková, Júlia
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Marek, Petr
Opponents: Škerlíková, Tatiana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Thesis discusses on practical example of company MobilKom the advantages and disadvantages of options to resolve the insolvency based on Czech bankruptcy law. The understanding of the possibilities and intentions of insolvency laws is analyzed with European and American insolvency orders. Disparity between the liquidation, sale as a whole and reorganization are rated not only theoretically, but also practically. The analyzed company has passed all these stages of insolvency process due to the changing view of the situation in which the company found itself. MobilKom was beginning telecommunications company, which dared to call itself the fourth operator in the Czech market. Major weaknesses were identified and, on contrary, the strengths of the whole process. Accounting problems captured the complexity of economic context.
Keywords: reorganization; creditor; telecommunications; insolvency process; bankruptcy

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Corporate Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 10. 2012
Date of submission: 1. 6. 2013
Date of defense: 28. 6. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/39229/podrobnosti

Files for download

    Last update: