Slow food

Thesis title: Systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin v České republice
Author: Krauz, Kamil
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Švarc, Zbyněk
Opponents: Vavrečka, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce popisuje způsob zajištění bezpečnosti a kvality potravin v České republice, potažmo v Evropské unii. V práci je vysvětleno, jak je z pohledu práva nahlíženo na potravinu v průběhu celého potravinového řetězce. Práce popisuje všechny druhy potravin a zaměřuje se na požadavky na bezpečnost a kvalitu, které jsou v české a evropské legislativě stanoveny na provozovatele potravinářských podniků. Pojem potravina je zde zpracován z obou hledisek, a to bezpečnosti - hodnocení kontaminace - i kvality - výživová hodnota a značky kvality. Součástí práce je také kapitola pojednávající o certifikaci systémů řízení jakosti výroby potravin a kapitola o aktuálních potravinových kauzách (Metanol, polská technická sůl, koňské lasagne).
Keywords: polská technická sůl; HACCP; metanol; EFSA; systém kontroly; SZPI; potravina; státní zemědělská a potravinářská inspekce; CHOP; kvalita potravin; GMO; ISO 22000; lasagne; státní dozor; bezpečnost potravin
Thesis title: Slow food
Author: Krauz, Kamil
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Švarc, Zbyněk
Opponents: Vavrečka, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
The Food Safety and Quality Control System in Czech RepublicThe thesis describes the way how is the food safety control and quality protection provided in Czech republic. There is the law definition of the all forms of food during the food production chain from the primary production up to sale to the consumer in the work. The thesis focuses on the requirements laid down in the Czech and European food law on the food producers and sellers. The thesis also deals with the food contamination and quality aspects - nutrition value and quality branding. There is also chapter about the quality management system certification and chapter about the current cases related with the safe food area in the Czech republic in 2012 (Methanol, Polish technical salt and horse lasagne).
Keywords: novelty food; bio; trade mark; nutrition; nanotechnology; certification; food safety; nutrition claims; supplements; contamination; RASFF; quality management system certification; health claims; food chain; functional food

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Business and European Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 28. 3. 2012
Date of submission: 20. 12. 2012
Date of defense: 6. 2. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/37184/podrobnosti

Files for download

    Last update: