Local food and gastronomic traditions as a support tool of the regional economy

Thesis title: Místní potraviny a gastronomické tradice jako nástroj podpory regionální ekonomiky
Author: Bláhová, Anna
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Tyslová, Irena
Opponents: Dianová, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá lokálními potravinami a gastronomickými tradicemi, které jsou jedním z důležitých nástrojů podpory cestovního ruchu v regionech. V teoretické části práce jsou objasněny vybrané pojmy z oblasti kulinářského turismu a gastronomie, dále je vymezena ekonomická lokalizace a její vazby k regionálním potravinám, zároveň jsou v této části zmapovány konkrétní formy podpory místních potravin v České republice. Praktická část se zaměřuje na analýzu konkrétního gastronomického projektu: Ochutnejte Moravu, který se věnuje regionální moravské gastronomii a podporuje propagaci regionální potravinářské produkce organizováním kulturních událostí. Výsledné poznatky jsou shrnuty v závěrečném zhodnocení ekonomických dopadů regionální gastronomie a je navrženo další možné využití potenciálů regionálních produktů při obnově místních tradic.
Keywords: gastronomie; kulinářský turismus; místní potraviny
Thesis title: Local food and gastronomic traditions as a support tool of the regional economy
Author: Bláhová, Anna
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Tyslová, Irena
Opponents: Dianová, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis deals with local food and gastronomic traditions, which are one of the most important aspects of promoting tourism in the regions. In the theoretical part of the thesis are clarified selected terms of culinary tourism and gastronomy, further the term of economic localization is explained in general and in relation to regional food, while this section maps the specific forms of support for local food in the Czech Republic. The practical part focuses on the analysis of specific gastronomic project: Ochutnejte Moravu, which focuses on regional Moravian cuisine and supports the promotion of regional food production by organizing of cultural events. The results are summarized in the final evaluation of economic impact of regional gastronomy consequently is proposed harness the potential of regional products in the renewal of local traditions.
Keywords: economic localization; Gastronomy; Culinary Tourism

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Arts Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Arts management

Information on submission and defense

Date of assignment: 27. 6. 2013
Date of submission: 18. 12. 2013
Date of defense: 7. 2. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/43517/podrobnosti

Files for download

    Last update: