The impact of a reduced rate of VAT on food

Thesis title: Dopad zvýšení snížené sazby DPH na potraviny
Author: Janáček, Viktor
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Slintáková, Barbora
Opponents: Kozubíková, Pavlína
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty v období mezi lety 2011 a 2012 a to na prodejce a spotřebitele potravin. Změření velikosti daňového dopadu je jejím hlavním cílem, k jehož splnění využívá specifické metody pracující se změnou prodejní ceny potravin v posledním čtvrtletí roku 2011 a prvním čtvrtletí roku 2012.
Keywords: daň z přidané hodnoty; analýza daňového dopadu; daňová incidence
Thesis title: The impact of a reduced rate of VAT on food
Author: Janáček, Viktor
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Slintáková, Barbora
Opponents: Kozubíková, Pavlína
Thesis language: Česky
Abstract:
This Bachelor thesis deals with the analysis of the tax impact caused by increase of a reduced rate of VAT (value added tax) that is imposed on food. The aim of the work is to measure the tax impact on a seller and a consumer of food in short period between the last quarter of 2011 and first quarter of 2012 in the Czech Republic. The tax impact is measured by method that works with consumption prices of food during this period.
Keywords: value added tax; tax incidence; analysis of the tax impact

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Public Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 11. 2013
Date of submission: 31. 1. 2014
Date of defense: 13. 2. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/45294/podrobnosti

Files for download

    Last update: