Vegetarianism as a Consumer Trend
Thesis title: | Vegetariánství jako spotřebitelský trend |
---|---|
Author: | Dvořáková, Anna |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Chylíková, Hana |
Opponents: | Turnerová, Lenka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem diplomové práce je kompletní analýza vegetariánství, jakožto spotřebitelského trendu, včetně prognózy dalšího potenciálu tohoto trendu pro oblast retailingu v České republice. Práce se zabývá vlivem různých aspektů vegetariánství na trh v České republice. V práci je nejdříve charakterizováno vegetariánství jako takové. Následně je popsána strana nabídky vegetariánských produktů na českém trhu, značení vegetariánských potravin a jejich dostupnost. Poté se práce zabývá spotřebitelem, jeho nákupním rozhodovacím procesem ve vztahu k vegetariánským výrobkům a marketingovými strategiemi, které se v souvislosti s vegetariánskými výrobky používají. Práce je doplněná dotazníkovým šetřením a závěrečnou SWOT analýzou. V práci byl identifikován tržní potenciál vegetariánských výrobků s jedním konkrétním druhem positioningu. |
Keywords: | positioning; vegetariánství; marketingová strategie; retailing; potenciál; spotřebitelský trend |
Thesis title: | Vegetarianism as a Consumer Trend |
---|---|
Author: | Dvořáková, Anna |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Chylíková, Hana |
Opponents: | Turnerová, Lenka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of this diploma thesis is a complete analysis of vegetarianism, as a consumer trend, including forecasts of future potential of this trend for the field of retailing in the Czech Republic. The thesis deals with the influence of various aspects of vegetarianism on the market in the Czech Republic. First, vegetarianism as such is characterized. The next chapter describes the supply side of vegetarian products on the Czech market, labeling of vegetarian food and its availability. Then, the thesis deals with with the consumer's purchasing decision-making process in relation to vegetarian products and marketing strategies that are used in relation to vegetarian products. The work is complemented by a questionnaire and a final SWOT analysis. In the thesis, a market potential of vegetarian products with one particular type of positioning was identified. |
Keywords: | potential; marketing strategy; retailing; potential; consumer trend; vegetarianism |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Retailing and Commercial Communications |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 10. 10. 2012 |
---|---|
Date of submission: | 31. 1. 2014 |
Date of defense: | 3. 6. 2014 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/39635/podrobnosti |