Sweet traveling
Thesis title: | Sladké cestování |
---|---|
Author: | Štefelová, Iveta |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Valentová, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem práce je charakterizovat a porovnat typické dezerty a sladkosti ve vybraných zemích a zmapování různých gastronomických festivalů a událostí s tématikou sladkostí. Teoretická část práce se věnuje charakteristice sacharidů a zařazení cukru do této skupiny. Dále jsou zde uvedeny možné alternativy náhrady cukru, historický vývoj produkce a spotřeby cukru od starověku až po současnost, význam cukru ve výživě a nemoci spojené s jeho nadměrným užíváním. V praktické části je vymezena problematika charakteristiky dezertu a jeho postavení v gastronomii. Největší část práce se věnuje rozdílům a specifikům mezi dezerty a sladkostmi ve vybraných zemích a gastronomickými událostmi, které patří k aktivitám spojeným s gastronomickým cestovním ruchem a příznivě ovlivňují rozvoj cestovního ruchu v dané destinaci. |
Keywords: | dezert; gastronomický cestovní ruch; gastronomická událost |
Thesis title: | Sweet traveling |
---|---|
Author: | Štefelová, Iveta |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Valentová, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of the work is to characterize and compare typical desserts and sweets of selected countries and to map gastronomic festivals and events, whose theme is sweets. Theoretical part of this work deals with characteristic of saccharides and sugar as constituent of the saccharides. There are also mentioned possible sugar alternatives, history of sugar production development and sugar consumption since ancient times up to these days and diseases connected with excessive sugar intake in this section. Practical part defines the dessert and its role in gastronomy. This work is mainly focused on describing the differences between desserts of selected countries and providing with the information about gastronomic events, which are an important part of food travel and which has a good influence on tourism development in the destination. |
Keywords: | gastronomic event; dessert; food travel |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 2. 10. 2013 |
---|---|
Date of submission: | 15. 5. 2014 |
Date of defense: | 10. 6. 2014 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/44353/podrobnosti |