Sweet traveling

Thesis title: Sladké cestování
Author: Štefelová, Iveta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Valentová, Jana
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je charakterizovat a porovnat typické dezerty a sladkosti ve vybraných zemích a zmapování různých gastronomických festivalů a událostí s tématikou sladkostí. Teoretická část práce se věnuje charakteristice sacharidů a zařazení cukru do této skupiny. Dále jsou zde uvedeny možné alternativy náhrady cukru, historický vývoj produkce a spotřeby cukru od starověku až po současnost, význam cukru ve výživě a nemoci spojené s jeho nadměrným užíváním. V praktické části je vymezena problematika charakteristiky dezertu a jeho postavení v gastronomii. Největší část práce se věnuje rozdílům a specifikům mezi dezerty a sladkostmi ve vybraných zemích a gastronomickými událostmi, které patří k aktivitám spojeným s gastronomickým cestovním ruchem a příznivě ovlivňují rozvoj cestovního ruchu v dané destinaci.
Keywords: dezert; gastronomický cestovní ruch; gastronomická událost
Thesis title: Sweet traveling
Author: Štefelová, Iveta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Valentová, Jana
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of the work is to characterize and compare typical desserts and sweets of selected countries and to map gastronomic festivals and events, whose theme is sweets. Theoretical part of this work deals with characteristic of saccharides and sugar as constituent of the saccharides. There are also mentioned possible sugar alternatives, history of sugar production development and sugar consumption since ancient times up to these days and diseases connected with excessive sugar intake in this section. Practical part defines the dessert and its role in gastronomy. This work is mainly focused on describing the differences between desserts of selected countries and providing with the information about gastronomic events, which are an important part of food travel and which has a good influence on tourism development in the destination.
Keywords: gastronomic event; dessert; food travel

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 10. 2013
Date of submission: 15. 5. 2014
Date of defense: 10. 6. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/44353/podrobnosti

Files for download

    Last update: