-

Thesis title: Aplikace Lafferovy křivky na daň z příjmů právnických osob v České republice
Author: Albrechtová, Miluše
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Ševčík, Miroslav
Opponents: Lapáček, Michal
Thesis language: Česky
Abstract:
Tématem této diplomové práce je aplikace Lafferovy křivky na daň z příjmů právnických osob v České republice. Trendem vrcholícím v posledních letech je snižování sazeb daně z příjmů korporací. Velice často se v této souvislostí mluví o fenoménu daňové konkurence. V souvislosti s očekávanými přínosy snižování daňových sazeb se práce snaží nalézt odpověď na otázku, jaký vliv má výše daňových sazeb na daňový výběr. Pro účely této analýzy je v práci vytvořen regresní model na základě časové řady dat o DPPO v ČR. Tento model umožní odhadnout daňový základ, který je použit k výpočtu daňového výnosu a konstrukci Lafferovy křivky. Na základě výsledků aplikace křivky na časovou řadu od roku 1997 se práce věnuje posouzení vhodnosti Lafferovy křivky jako nástroje k vysvětlení vývoje korporátních daňových příjmů v ČR. Následně je porovnáno daňové zatížení korporací v ČR se zatížením v ostatních státech EU, které rovněž sledují trend daňové konkurence. Analýza daňové zátěže korporací v rámci EU umožní vyvodit implikace pro oblast veřejných financí a růstový potenciál ekonomiky.
Keywords: Common Consolidated Corporate Tax Base; daňová konkurence; daňová optimalizace; daňová sazba; daňové zatížení; Lafferova křikva; Daň z příjmů korporací

Information about study

Study programme: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic and Social Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 9. 2007
Date of submission: 2. 9. 2007
Date of defense: 9. 10. 2007
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/6842/podrobnosti

Files for download

    Last update: