Why Does the Instant Food Consumption Decline? Analysis of Demand Determinants

Thesis title: Proč klesá spotřeba instantních potravin? Analýza determinant poptávky
Author: Pazdera, Martin
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Koubek, Ivo
Opponents: Špecián, Petr
Thesis language: Česky
Abstract:
Trh instantních potravin zažívá výrazný pokles. V práci zkoumám determinanty poptávky po instantních potravinách. Oligopolní struktura trhu s instantními potravinami mě motivuje ke zkoumání poptávky po instantních potravinách jednoho výrobce. V empirické části práce používám roční a kvartální skenovaná data za prodej instantních potravin na maloobchodním trhu České republiky. Z ročních dat identifikuji trend zdravého stravování jako možnou příčinu poklesu trhu. Z analýzy kvartálních dat usuzuji, že s důchodovou elasticitou -0,6295 jsou instantní potraviny podřadný statek. Oba tyto faktory mohou ovlivňovat stagnující nebo klesající tržby výrobců instantních potravin. Analýza poptávky po produktu jednoho výrobce dokládá silný vztah mezi poptávaným množstvím instantních potravin jednoho výrobce a cenami jeho vlastní i konkurenční produkce. To indikuje, že zvyšování ceny vlastní produkce není optimální strategie ke stabilizaci tržeb výrobce na trhu instantních potravin.
Keywords: oligopol; časové řady; instantní potraviny; poptávka
Thesis title: Why Does the Instant Food Consumption Decline? Analysis of Demand Determinants
Author: Pazdera, Martin
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Koubek, Ivo
Opponents: Špecián, Petr
Thesis language: Česky
Abstract:
There has been a significant decline in instant food market. I investigate the determinants of demand for instant food in this thesis. Oligopoly market structure motivates me to investigate the demand for instant food produced by particular firm. I use yearly and quarterly scanner data for instant food sales on the retail market in Czech Republic in the empirical part of the thesis. The yearly data analysis finds healthy diet trend as a possible cause of instant food market decline. According to quarterly data analysis I find instant food as an inferior good with income elasticity -0,6295. Both these factors can affect stagnant or decreasing revenues of instant food producers. Analysis of demand for instant food produced by particular firm illustrates strong relation between demanded quantity of producer's instant food and prices of his own and competing production. This indicates that price increase is not an optimal strategy in order to stabilize revenues of instant food producer.
Keywords: oligopoly; time series; instant food; demand

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economics

Information on submission and defense

Date of assignment: 13. 3. 2014
Date of submission: 16. 5. 2014
Date of defense: 8. 9. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/47033/podrobnosti

Files for download

    Last update: