Segmentation of the coffee market

Thesis title: Segmentace trhu kávy
Author: Tůma, David
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Koudelka, Jan
Opponents: Petruška, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
Hlavním cílem diplomové práce je analýza a segmentace trhu kávy V České republice na základě postižení podobností mezi uživateli kávy. Odkrytí tržních segmentů a jejich rozvoj je proveden v softwarovém programu Data Analyzer a statistickém programu PASW. Unikátní agenturní data kontinuálního výzkumu MML-TGI poskytla společnost Median s.r.o. Primární data byla získána v dotazníkovém šetření. Cílem práce je i navržení vhodných marketingových přístupů pro odkryté segmenty. Teoretická část práce představuje problematiku, metody a přístupy k segmentaci trhu, charakteristiku kávy a jejich druhů. Praktická část začíná analýzou a vymezením trhu v České republice. Cílová skupina je následně charakterizována metodou obecné analýzy. Využitím faktorové a shlukové analýzy byly proměnné zredukovány do faktorů a uživatelé kávy přiřazeni do shluků (segmentů). Segmenty jsou detailně charakterizovány využitím křížových analýz a vícerozměrných statistických metod. Obsahová analýza doplňuje obraz o segmentech, na které společnosti v současnosti cílí. Na závěr práce jsou rozpracovány vhodné marketingové doporučení pro jednotlivé segmenty k jejich efektivnímu umístění.
Keywords: Trh kávy; Shluková analýza; Faktorová analýza; Proces segmentace trhu; Káva
Thesis title: Segmentation of the coffee market
Author: Tůma, David
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Koudelka, Jan
Opponents: Petruška, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
This Master's Thesis is focused on analysis of segmentation of the coffee market in the Czech Republic based on similarities and differences between users of coffee. Uncovering segments and development was carried out in a software program Data Analyzer and PASW using data from primary research and unique agency research MML-TGI of company Median s.r.o. The theoretical part presented problems, approaches, method of segmentation and types of coffee. The practical part starts with analyzing and defining the market in the Czech Republic. The target group of users was subsequently characterized by a general analysis. Variables were reduced to the factors by using factor analysis. Then users were put into clusters based on cluster analysis. Segments were characterized in detail using cross-analyzes and multivariate statistical methods. Content analysis expands a current picture of the segments on which other companies target. Finally, there were elaborated appropriate marketing recommendations for the individual segments to their effective positioning.
Keywords: Factor analysis; Process of the segmentation of market; Coffee; Market of the coffee; Cluster analysis

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 16. 10. 2013
Date of submission: 18. 12. 2014
Date of defense: 4. 2. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/46133/podrobnosti

Files for download

    Last update: