Profit and Loss Account from the Perspective of Hospitals

Thesis title: Výkaz zisku a ztrát z pohledu nemocnic
Author: Ondoková, Štěpánka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Hajdíková, Taťána
Opponents: Komárková, Lenka
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem této diplomové práce je provedení analýzy výsledku hospodaření Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s. a Nemocnice Pelhřimov, p. o. K vyhotovení rozboru výsledku hospodaření jsou použity vybrané bonitní a bankrotní modely spolu s ukazateli zadluženosti pro období 2009 - 2013. Součástí analýzy výsledku hospodaření je navrhnutí přijatelných modelů a ukazatelů vedoucí ke zjištění efektivnosti hospodaření nemocnic. Dále jsou vyhodnoceny rozdíly zjišťování výsledku hospodaření u odlišných právních forem nemocnic. Na základě odchylek je sestaven návrh stejných typů položek objevujících se ve výkazu zisku a ztrát akciové společnosti i příspěvkové organizace. Závěr práce obsahuje zhodnocení modelů, ukazatelů zadluženosti, volbu vhodných ukazatelů a jsou navržena doporučení pro aplikovatelnost modelů v nemocničním prostředí.
Keywords: ukazatele zadluženosti; Výkaz zisku a ztrát; právní forma nemocnic; výsledek hospodaření; bonitní a bankrotní modely
Thesis title: Profit and Loss Account from the Perspective of Hospitals
Author: Ondoková, Štěpánka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Hajdíková, Taťána
Opponents: Komárková, Lenka
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this thesis is to carry out an analysis of economic results of Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s. and Nemocnice Pelhřimov, p. o. For purposes of the analysis, a choice of value and bankruptcy models along with debt ratios for the period 2009 - 2013 is used. As a part of the analysis, suitable models and indicators are suggested to determine the effectiveness of the hospitals' management. Furthermore, differences of finding economic results of hospitals of different legal forms are evaluated. On this basis, a draft list of entries appearing in the profit and loss of a joint stock company and a contributory organization is compiled. The conclusion of the thesis contains an evaluation of the models, debt ratios, a choice of appropriate indicators, and suggestions for the applicability of the models in the hospital environment.
Keywords: economic results; value and bankruptcy models; legal form of hospitals; debt ratios; Profit and loss account

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 28. 3. 2014
Date of submission: 30. 4. 2015
Date of defense: 10. 6. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/47386/podrobnosti

Files for download

    Last update: