Analysis of factors causing obesity of population

Thesis title: Analýza faktorů způsobujících obezitu populace
Author: Uhrová, Veronika
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Melzochová, Jitka
Opponents: Babin, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
Práce se zabývá obezitou dospělých osob a především faktory, které ji ovlivňují. Použitá panelová makrodata se týkají 52 zemí, pozorovaných v letech 2005-2009. Pro účely analýzy byly země rozděleny do dvou příjmových skupin dle klasifikace World Bank. V průběhu analýzy bylo zjištěno, že spotřeba cukru, masa, alkoholu a zeleniny zvyšuje obezitu. Procento urbanizace, HDP per capita, průměrná roční mzda, výdaje na zdraví, počet prodaných nebo registrovaných osobních automobilů a procento žen na pracovním trhu obezitu snižují. Spotřeba ovoce ve vysoko-příjmových zemích zvyšuje obezitu na rozdíl od středně-příjmových zemí, ve kterých obezitu snižuje. Vzdělání snižuje obezitu ve vysoko-příjmových zemích a ve středně-příjmových zemích ji zvyšuje. Nebylo nalezeno mnoho zásadních rozdílů mezi vysoko- a středně-příjmovými zeměmi v oblasti obezity, až na efekt vzdělání, který by vlády středně-příjmových zemí, prostřednictvím vyšší informovanosti obyvatel, mohly využít ke snížení obezity obyvatelstva.
Keywords: Body Mass Index; Nadváha; Obezita
Thesis title: Analysis of factors causing obesity of population
Author: Uhrová, Veronika
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Melzochová, Jitka
Opponents: Babin, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
Thesis deals mainly obesity of adult people and the factors affecting it. Used panel macroeconomic data are related to 52 countries, observed in 2005-2009. For the purposes of the analysis, the countries were divided into two income groups according to the World Bank classification. During the analysis it was found that consumption of sugar, alcohol, meat and vegetables increases obesity. Percentage of urbanization, GDP per capita, average annual wage, spending on healthcare, the number of sold or registered passenger cars and the percentage of women in the labor market reduce obesity. Consumption of fruits in high-income countries increases obesity, unlike the middle-income countries, where obesity decreases. Education reduces obesity in high-income countries and increases in middle-income countries. There were not found many significant differences between the high- and middle-income countries in the area of obesity, except for the effect of education, which the governments of middle-income countries could use to reduce obesity of population through greater awareness of the obesity risks.
Keywords: Body Mass Index; Overweight; Obesity

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economics

Information on submission and defense

Date of assignment: 31. 1. 2015
Date of submission: 22. 5. 2015
Date of defense: 17. 6. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/51036/podrobnosti

Files for download

    Last update: