Efficiency of state aid in the agriculture focusing on food quality marks

Thesis title: Efektivita státní podpory v zemědělství se zaměřením na značky kvality
Author: Svobodová, Eva
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Zadražilová, Dana
Opponents: Sadílek, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je zhodnocení efektivity státní podpory v zemědělství se zaměřením na značky kvality. Na začátku práce jsou popsány státní instituce podporující české výrobce. Zhodnocení efektivity je provedeno na základě telefonického dotazování s výrobci a kvantitativního šetření mezi spotřebiteli. Telefonické dotazování je uskutečněno s výrobci, kteří mohou používat logo Regionální potravina na svých výrobcích. Výsledkem telefonického dotazování je zjištění, zda-li výrobci zaznamenali pozitivní zlepšení jejich prodejů po získání značky kvality. V kvantitativním výzkumu provedeným mezi spotřebiteli, je klíčová otázka, jak velké povědomí mají konzumenti o značkách kvality, jaký je hlavní faktor při jejich nákupním rozhodování a jestli zaznamenali kampaně Ministerstva zemědělství na podporu potravin českých producentů se značkami kvality. Po provedení výzkumu bude snadnější říci, zda-li je podpora efektivní nebo jsou spatřeny nedostatky případně jaké.
Keywords: Ministerstvo zemědělství; kvantitativní výzkum; značky kvality; státní podpora českých výrobců; efektivita
Thesis title: Efficiency of state aid in the agriculture focusing on food quality marks
Author: Svobodová, Eva
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Zadražilová, Dana
Opponents: Sadílek, Tomáš
Thesis language: Česky
Abstract:
The goal of master thesis is evaluation of efficiency of state aid in the agriculture focusing on food quality marks. At the beginning of the work are described state institutions supporting Czech producers and their products. Evaluation of efficiency is made based on telephone interview with producers and quantitative research among consumers. Telephone interview is conducted with producers who can use a logo Regionalni potravina on their foodstuff. The aim of this research is to find out, if the producers achieved positive results in their sales after obtaining food quality mark. Quantitative research is made among consumers, where the key question is what awareness consumers have about food quality marks, what is the key factor in buying decision and if consumers noticed promotional campaigns of the Ministry of Agriculture focusing on aid of Czech producers with food quality marks. After making research it will be easier to say if state aid is effective or if there are spotted flaws or what.
Keywords: food quality marks; state aid; quantitative research; the Ministry of Agriculture; efficiency

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Retailing and Commercial Communications

Information on submission and defense

Date of assignment: 10. 9. 2014
Date of submission: 18. 12. 2015
Date of defense: 19. 1. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/49093/podrobnosti

Files for download

    Last update: