The world market of cocoa and chocolate

Thesis title: Světový trh kakaa a čokolády
Author: Voborníková, Martina
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Gullová, Soňa
Opponents: Klosová, Anna
Thesis language: Česky
Abstract:
Práce se zabývá světovým trhem kakaa a čokolády a současnými trendy čokoládového průmyslu, které se více či méně odrážejí na spotřebě čokolády v České republice. Cílem mé práce je na základě analýzy současné situace na světovém trhu kakaa a čokolády vystihnout současné trendy ve spotřebě čokolády. Zároveň analyzuji jejich dopady na spotřebu čokolády a čokoládových cukrovinek v České republice. V práci se rovněž zabývám historií, charakteristikami a hlavními producenty a prodejci na trhu běžných i prvotřídních čokoládových produktů. Práce je rozdělena do tří spolu souvisejících kapitol. První je zaměřena na světový trh kakaa, druhá na světový trh čokolády a třetí na spotřebu čokolády v ČR.
Keywords: světový trh; čokoládový průmysl; čokoláda; kakao; kakaové boby; spotřeba čokolády; prémiumizace
Thesis title: The world market of cocoa and chocolate
Author: Voborníková, Martina
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Gullová, Soňa
Opponents: Klosová, Anna
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis depicts the world market of cocoa and chocolate dand current trends influencing the chocolate industry. The aim of this paper is to describe current trends in consumption of chocolate on basis of the analysis of international trade of cocoa and chocolate. I also analyse their impact on consumption of chocolate and chocolate confectionery in Czech Republic. The paper focuses on the history, classification and main producecrs as well as main sellers on the international market of the mainstream products and first class (fine) ones. The paper is devided into three parts. The first part briefly analyses the international trade of cocoa, the second part focuses on the international trade with chocolate and chocolate industry with its current trends, the last part is dedicated to the consumption of chocolate in Czech Republic and its main trends.
Keywords: premiumisation; cocoa beans; chocolate; chocolate industry; fine chocolate; cocoa; international trade; chocolate consumption

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 11. 4. 2014
Date of submission: 15. 4. 2015
Date of defense: 25. 1. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/47578/podrobnosti

Files for download

    Last update: