Food tourism as a motivation for traveling

Thesis title: Gastroturismus jako motiv zahraniční cesty
Author: Vokáčová, Zuzana
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Kalábová, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je charakterizovat produkt gastronomických tras a analyzovat konkrétní nabídkové portfolio tras společnosti Frying Pan Adventures se sídlem v Dubaji. Dílčím cílem této práce je také charakterizovat gastronomický cestovní ruch jako jeden z dynamicky se rozvíjejících motivů cestovního ruchu. V teoretické části jsou vysvětleny základní použité termíny spojené s cestovním ruchem, motivací a motivům k cestování a gastronomií a je poukázáno na vzájemné vztahy mezi nimi. V praktické části je charakterizována vybraná oblast, Spojené arabské emiráty a především město Dubaj, a to jak z geografického, ekonomického a historického pohledu, tak z pozice vzhledem k cestovnímu ruchu. Především je analyzována nabídka gastronomických tras jednoho poskytovatele a je roztříděna dle třídících znaků do charakteristických skupin. Dále je nabídka zhodnocena z několika pohledů. Z pohledu zákazníka využitím analýzy zpětných vazeb na produkt a zhodnocením webových stránek poskytovatele služby. Ze subjektivního pohledu je hodnocena na základě osobní zkušenosti s produktem a na závěr jsou využitím SWOT analýzy identifikovány silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby pro společnost a nastíněn možný vývoj do budoucna.
Keywords: Dubaj; gastronomický cestovní ruchu; gastronomické trasy; motivy k cestování
Thesis title: Food tourism as a motivation for traveling
Author: Vokáčová, Zuzana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Kalábová, Markéta
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this thesis is to characterize the product of food tours and analyze specific portfolio of these tours of the company Frying Pan Adventures based in Dubai City. The partial objective of this thesis is to describe gastronomic tourism as one of the dynamically developing motives for tourism. The theoretical part explains basic terms related to tourism, motivations and motives for travelling and gastronomy, and points out the relationships between them. The practical part describes the selected destination, United Arab Emirates, and particularly Dubai, both from a geographic, economic and historical point of view, as well as from the position of tourism as a discipline. First, the food tours of one specific provider are analyzed and categorized based on defined characteristics into functional groups. Second, the offer of the chosen food tour provider is evaluated from several perspectives. A customer perspective focuses on analyzing the feedback on the product and evaluating the website of the service provider. Additionally, the evaluation is also based on a personal experience with the product, thus incorporating a subjective point of view into the evaluation. Third, a conclusion is drawn by using SWOT analysis to identify strengths, weaknesses, opportunities, and threats for the company. This part also outlines a possible future development and recommendations.
Keywords: Food tours; Gastronomy; Dubai

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 20. 5. 2015
Date of submission: 9. 5. 2016
Date of defense: 30. 5. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/53095/podrobnosti

Files for download

    Last update: