The Influence of the Country of Origin on Consumer Perceptions of the Food Quality: Focus on the Czech-Polish Relations

Thesis title: Vliv země původu na vnímání kvality potravin spotřebitelem se zaměřením na česko - polské vztahy
Author: Brabcová, Eva
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Olšanová, Květa
Opponents: Hinčica, Vít
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce řeší problematiku země původu na spotřebitelské vnímání kvality potravin. Cílem práce je osvětlení tohoto fenoménu a zjištění, zda jsou mladí spotřebitelé ovlivňováni dovozy nekvalitních potravin z Polska. První část práce shrnuje teoretická východiska významu značky na spotřebitelovo nákupní rozhodování a tzv. country of origin efektu. To, jak je důležité vnímání image dané země, vysvětluje Anholtova matice. Praktická část této práce se zaměřuje na česko - polské vztahy. Provedené dotazníkové šetření přispívá k osvětlení domněnky, zda je předem vybraná cílová skupina ovlivňována původem potravin, a jak na ně dolehla problematika nekvalitních potravin dovezených z Polska.
Keywords: polské potraviny; nekvalitní dovozy potravin; country of origin efekt; vnímání kvality potravin
Thesis title: The Influence of the Country of Origin on Consumer Perceptions of the Food Quality: Focus on the Czech-Polish Relations
Author: Brabcová, Eva
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Olšanová, Květa
Opponents: Hinčica, Vít
Thesis language: Česky
Abstract:
The main issue of this bachelor thesis focuses on the impact of the country of origin on the consumers' perception of food quality. The aim of the thesis is to explain this phenomenon and determine whether the young consumers are affected by the poor quality food imported from Poland. The first part summarizes theoretical background of the importance of brand on consumers' purchase decision making and so called Country of origin effect. The importance of the perception of the image of a given country is explained by the Anholt's matrix. The practical part of the thesis focuses on the Czech - Polish relations. The questionnaire survey led to the clarification of the assumption that the pre-selected target group is influenced by the country of origin.
Keywords: poor quality food imports; perception of food quality; polish food; country of origin effect

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 11. 5. 2015
Date of submission: 20. 4. 2016
Date of defense: 25. 5. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/52958/podrobnosti

Files for download

    Last update: