Gastronomy of Argentina

Thesis title: Gastronomie Argentiny
Author: Cypriánová, Michaela
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Indrová, Jarmila
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem této diplomové práce je charakterizovat argentinskou gastronomii s vyzdvihnutím regionálních rozdílů a také zjistit situaci zastoupení argentinské gastronomie v Praze. Práce je rozdělena do šesti kapitol, přičemž první dvě kapitoly se zabývají teoretickými východisky, a to konkrétně významem cestovního ruchu a gastronomie a jejich vzájemným vztahem, a dále charakteristikou lokality Argentiny z geografického, demografického, historického a ekonomického hlediska. Třetí kapitola je již věnována argentinské gastronomii: obsahuje charakteristiku argentinské kuchyně, popis způsobu stravovaní Argentinců, výčet nejtypičtějších argentinských pokrmů a nápojů a také přehled vybraných kulturně gastronomických atraktivit v zemi. Následující kapitola charakterizuje argentinské gastronomické regiony s důrazem na jejich geografické a gastronomické odlišnosti. Pátá kapitola analyzuje zastoupení argentinské gastronomie v Praze a detailně porovnává pět vybraných pražských provozoven zaměřujících se na argentinskou gastronomii. Poslední část shrnuje zjištění, vyvozuje závěry a dává doporučení na vylepšení dané situace.
Keywords: argentinské provozovny v Praze; Argentina; gastronomický cestovní ruch; gastronomie
Thesis title: Gastronomy of Argentina
Author: Cypriánová, Michaela
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Indrová, Jarmila
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this thesis is to characterize Argentinian gastronomy with emphasis on regional differences and also to ascertain a situation of representation of Argentinian gastronomy in Prague. The thesis is divided into six chapters where the first two chapters deal with the theoretical background, namely the importance of tourism and gastronomy and their mutual relationship and also a description of the locality of Argentina from the point of view of geographical, demographical, historical and economic. The third chapter is already devoted to Argentinian gastronomy: it contains characteristics of Argentina, a description of way of eating of Argentinians, a list of the most typical Argentinean dishes and beverages and an overview of selected culturally gastronomic attractions in the country. The following chapter characterizes Argentinian gastronomic regions with emphasis on their geographical and gastronomic differences. The fifth chapter analyzes representation of Argentinian gastronomy in Prague and compares in detail five selected Prague establishments that focus on Argentinian gastronomy. The last part summarizes the findings, draws conclusions and gives recommendations to improve the situation.
Keywords: Argentina; culinary tourism; Argentinian food and beverage facilities in Prague; gastronomy

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 24. 2. 2015
Date of submission: 9. 5. 2016
Date of defense: 30. 5. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/51514/podrobnosti

Files for download

    Last update: