Dining traits of the elderly in tourism
Thesis title: | Specifika stravování seniorů v cestovním ruchu |
---|---|
Author: | Nováková, Kateřina |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Netková, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem této diplomové práce byla analýza uspokojování potřeb ve sféře stravování segmentu seniorů u vybraných poskytovatelů služeb. Pomocí analýzy je hodnocena míra přizpůsobení stravovacích služeb seniorskému segmentu a následně jsou koncipována doporučení pro rozšíření, či vylepšení aktuální nabídky. Analýza je provedena u jedné světové plavební společnosti orientované převážně na tento segment účastníků cestovního ruchu a dále u tří pražských hotelů. Práce je strukturována do čtyř kapitol. První dvě kapitoly se věnují vymezení segmentu seniorů jako takového, identifikaci jeho potřeb, ať už obecně či specificky ve stravování, a rovněž motivacím seniorů k cestování. Třetí a čtvrtá kapitola se věnují samotné analýze poskytovaných stravovacích služeb a také návrhům na zlepšení. |
Keywords: | stravovací služby; seniorský cestovní ruch; segmentace trhu |
Thesis title: | Dining traits of the elderly in tourism |
---|---|
Author: | Nováková, Kateřina |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Netková, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The main goal of this diploma thesis is to perform an analysis on how dining needs of mature travellers are accomodated by chosen service providers. Based on the analysis the thesis evaluates the ability of the providers to individually tailor their services to mature guests. Subsequently, certain proposals for improvement are formulated. The analysis is performed on the four providers: an international cruise line specialised in elderly travels and three hotels situated in Prague. The thesis is composed of four parts. The first two parts serve as an introduction to the segment of mature travellers - their needs are identified and explained, also their travelling motivations are revealed. Last two parts are devoted to analysis of the services, summarization of the results and improvement proposals. |
Keywords: | market segmentation; senior tourism; catering services |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 16. 6. 2015 |
---|---|
Date of submission: | 9. 5. 2016 |
Date of defense: | 9. 6. 2016 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/53392/podrobnosti |