Use of social media for recruitment in the Czech and Slovak republic

Thesis title: Využitie sociálnych médií pri nábore zamestnancov v Českej a Slovenskej republike
Author: Ruššinová, Dominika
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Böhmová, Lucie
Opponents: Sova, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou využívania sociálnych médií pri nábore zamestnancov v Českej a Slovenskej republike. Práca sa skladá z dvoch častí. V prvej teoretickej časti mojej práce uvádzam základné vymedzenia pojmov s touto témou. Druhá časť práce, praktická, sa zameriava na komparáciu využívania sociálnych médií pri nábore zamestnancov v Českej a Slovenskej republike HR pracovníkmi a takisto využitie medzi českými a slovenskými študentmi informatiky. Záverečná časť práce sa venuje analýze výsledkov získaných z dvoch dotazníkov medzi českými a slovenskými študentmi informatiky a z rozhovorov s personalistami pracujúcimi v českých a slovenských IT firmách. Z analýzy plynie, že takisto ako české firmy, rovnako aj slovenské, využívajú pri nábore nových zamestnancov sociálne siete LinkedIn a Facebook. Sociálnu sieť Twitter a GooglePlus firmy vôbec nevyužívajú. Spomedzi študentov je najväčší záujem o sociálnu sieť LinkedIn, podľa výsledkov analýzy ostatné siete nevzbudzujú medzi študentmi významnú popularitu.
Keywords: GooglePlus; LinkedIn; Facebook; nábor zamestnancov; sociálne siete; Twitter; riadenie ľudských zdrojov
Thesis title: Využitie sociálnych médií pri nábore zamestnancov v Českej a Slovenskej republike
Author: Ruššinová, Dominika
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Böhmová, Lucie
Opponents: Sova, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou využívání sociálních médií při náboru zaměstnanců v České a Slovenské republice. Práce se skládá ze dvou částí. V první teoretické části mé práce uvádím základní definice s tímto tématem. Druhá část práce, praktická, se zaměřuje na komparaci využívání sociálních médií při náboru zaměstnanců v České a Slovenské republice HR pracovníky a také využití mezi českými a slovenskými studenty informatiky. Závěrečná část práce se věnuje analýze výsledků získaných ze dvou dotazníků mezi českými a slovenskými studenty informatiky a z rozhovorů s personalisty pracujícími v českých a slovenských IT firmách. Z analýzy plyne, že stejně jako české firmy, stejně i slovenské, využívají při náboru nových zaměstnanců sociální sítě LinkedIn a Facebook. Sociální síť Twitter a GooglePlus firmy vůbec nevyužívají. Mezi studenty je největší zájem o sociální síť LinkedIn, podle výsledků analýzy ostatní sítě nevzbuzují mezi studenty významnou popularitu.
Keywords: Twitter; Sociální sítě; nábor zaměstnanců; Facebook; LinkedIn; GooglePlus; řízení lidských zdrojů
Thesis title: Use of social media for recruitment in the Czech and Slovak republic
Author: Ruššinová, Dominika
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Böhmová, Lucie
Opponents: Sova, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This bachelor thesis deals with the useage of social media in recruitment process in Czech and Slovak republic. The work consists of two parts. In the first, theoretical part of my work I introduce basic definitions of this work. The second part focuses on practical comparison of the useage of social media in the recruitment process of new employees in the Czech and Slovak republic companies and also among Czech and Slovak students of Informatics. The final part of the work is devoted to analyze the results obtained from questionnaires between Czech and Slovak students of Informatics and interviews with recruiters working in the Czech and Slovak IT companies. The analyse shows that as well as Czech companies also Slovak companies use in the recruitment process of new employees social networks Facebook and LinkedIn. The social networking sites Twitter and GooglePlus companies do not use at all. According to the results of the analyse among students, the social network LinkedIn is the most popular whereas the other networks (Facebook, Twitter, GooglePlus) do not raise significant demand among students.
Keywords: Twitter; human resources management; GooglePlus; Facebook; recruitment; social networks; LinkedIn

Information about study

Study programme: Aplikovaná informatika/Informatika
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Systems Analysis

Information on submission and defense

Date of assignment: 24. 2. 2016
Date of submission: 11. 5. 2016
Date of defense: 16. 6. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/56467/podrobnosti

Files for download

    Last update: