Optimization of production of the nutritional products
Thesis title: | Optimalizace výroby potravinových produktů |
---|---|
Author: | Slámová, Dominika |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Sekničková, Jana |
Opponents: | Kuncová, Martina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tématem bakalářské práce je optimalizace výroby potravinových produktů zaniklé společnosti ing. Petra Němce. Společnost se zabývala výrobou potravinových směsí pro pekárny, cukrárny, zmrzlinárny a gastronomii. Hlavním cílem práce je sestavit model k nalezení optimální struktury výroby za účelem maximalizace zisku a současně minimalizace nákladů a maximalizace tržeb. Dílčím úkolem je zjistit optimální počet vyrobených produktů a množství vyráběných směsí. Jednotlivá řešení jsou v práci popsána pomocí simplexové metody a celočíselného lineárního programování. Kompromisní řešení je získáno užitím vícekriteriálního programování. Splnění stanovených cílů a jejich zhodnocení jsou popsány v závěru práce. |
Keywords: | celočíselné lineární programování; výroba potravinových produktů; vícekriteriální programování |
Thesis title: | Optimization of production of the nutritional products |
---|---|
Author: | Slámová, Dominika |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Sekničková, Jana |
Opponents: | Kuncová, Martina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The theme of the thesis is to optimize the production of nutritional products of defunct company of Ing. Petra Němce. The company was engaged in production of nutritional mixtures for bakeries, pastry shops, ice cream parlours and gastronomy industry. The main objective is to create a model to find the optimal structure of production in order to maximize profit while minimizing costs and maximizing revenue. The partial task is to determine the optimum number of manufactured products and the quantity produced mixtures. The thesis describes particular solutions using the simplex method and integer linear programming. The compromise solution is obtained using multicriterial programming. Fulfilments of the set goals and their evaluation are described in the conclusion. |
Keywords: | production of nutritional products; multicriterial programming; integer linear programming |
Information about study
Study programme: | Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Informatics and Statistics |
Department: | Department of Econometrics |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 16. 3. 2016 |
---|---|
Date of submission: | 15. 5. 2016 |
Date of defense: | 21. 6. 2016 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/57018/podrobnosti |
Files for download
Private annex
Private file Download
Private file Download