Implementation of Lean Six Sigma in Catering
Thesis title: | Uplatnění Lean Six Sigma na cateringu |
---|---|
Author: | Marek, Petr |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Martínez, Felipe |
Opponents: | Mejdrech, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem této práce je navržení opatření k optimalizaci a zvýšení efektivity v procesu objednávání občerstvení u cateringové firmy Express Deli za pomoci metodiky lean six sigma. Práce je koncipována jako skutečný projekt lean six sigma využívající postup DMAIC. K navržení zlepšujících návrhů byl celý proces důkladně zmapován.
V teoretické části jsou popsány metody leanu a six sigmy, které jsou používány v praktické části práce. Jedná se zejména o metody mapování procesů. Jednotlivé kapitoly práce odpovídají fázím dle metodiky DMAIC. Významnou částí práce je mapování procesů u zákazníků, díky čemuž jsou v další fázi práce navrženy opatření přímo reagující na požadavky zákazníků. Výsledkem práce jsou navržená opatření na zlepšení procesu. Některá byla již v průběhu projektu aplikována. |
Keywords: | mapování procesu; DMAIC; Lean six sigma; catering; vývojový diagram |
Thesis title: | Implementation of Lean Six Sigma in Catering |
---|---|
Author: | Marek, Petr |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Martínez, Felipe |
Opponents: | Mejdrech, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of the thesis is to suggest recommendation to optimize and increase efficiency in a process of catering ordering in a company Express Deli by using methods of lean six sigma. The work is built as real project od lean six sigma using some methods of the methodology lean six sigma.
In the theoretical part of the thesis, methods of lean six sigma used in the practical part, are described. These methods are mainly methods of process mapping. Each chapter is a step of DMAIC methodology. Core part of the thesis is process mapping at a customer side, so in the other part there are all recommendations directly focused on customers requirements. The results of the work are suggested proposals for process improvement. Some of them were implemented during the project. |
Keywords: | DMAIC ; Lean six sigma; Catering; Flow Chart; Process Mapping |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Management |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 4. 1. 2016 |
---|---|
Date of submission: | 15. 8. 2016 |
Date of defense: | 2. 2. 2017 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/56775/podrobnosti |