Price Calculation in selected Business Enterprise
Thesis title: | Kalkulace ceny ve vybrané obchodní firmě |
---|---|
Author: | Sher, René |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Stejskalová, Irena |
Opponents: | Pevná, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Abstrakt:
Tato práce je zaměřena na oblast cenotvorby v odvětví gastronomie. Podává informace jak co nejlépe stanovit tvorbu cen u jednotlivých položek produktů tak, aby výsledná cena pokryla jednak veškeré náklady a zároveň vygenerovala zisk podnikateli. V teoretické části je v obecné rovině popsána cena, jako jedna ze složek marketingového mixu, dále pojmy jako cenová strategie, cenová politika a cenová pásma na trhu gastronomie. Popsána je i metoda Menu Engineering, která je poměrně novou metodou cenotvorby v gastronomii. V praktické části je postup cenotvorby vybrané existující restaurace působící na trhu gastronomie v regionu Praha. Nejprve jsou vyčísleny fixní a mzdové náklady, následně zařazení analyzované restaurace do imaginárního cenového pásma a poté provedena důkladná analýza produktového portfolia za použití metody Menu Engineering. Dále jsou v práci uvedeny další příklady pro stanovování taktických cen za použití metody Menu Engineering. |
Keywords: | Food cost; Contribution margin; Menu Engineering, |
Thesis title: | Price Calculation in selected Business Enterprise |
---|---|
Author: | Sher, René |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Stejskalová, Irena |
Opponents: | Pevná, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This thesis is focused on the area of pricing in the catering industry. It gives information how best to fix the prices of individual items of products so that the resulting costs cover both the costs and simultaneously generate profit businesses. The theoretical part of general price described as one of the components of the marketing mix, as well as concepts such as pricing strategy, pricing policy and price range in the market gastronomy. Described is a method Menu Engineering, which is a relatively new method of pricing in gastronomy. In the practical part of the process of pricing selected existing restaurants operating in the market of gastronomy in the Prague region. First, they are evaluated and fixed labor costs, then the inclusion analyzed restaurant into an imaginary price zone, and after a thorough analysis of the product portfolio using the method Menu Engineering. Further, there are listed other examples of setting tactical pricing method using the Menu Engineering. |
Keywords: | Contribution margin; Menu Engineering; Food cost |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Management |
Department: | Department of Management |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 6. 2. 2015 |
---|---|
Date of submission: | 18. 12. 2015 |
Date of defense: | 18. 1. 2016 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/51134/podrobnosti |