Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility
Thesis title: | Analýza kalkulačního systému v gastronomickém odvětví na příkladu konkrétního podniku |
---|---|
Author: | Garnotová, Karolína |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Boučková, Markéta |
Opponents: | Roun, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce je zaměřena na analýzu kalkulačního systému v gastronomickém odvětví na příkladu konkrétního podniku- restauračního zařízení U magistra Kellyho. Práce sestává ze dvou částí, a to teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá základními pojmy a problematikou kalkulací v gastronomickém odvětví. Text je zaměřen na různé druhy nákladů v gastronomickém odvětví, jejich členění a význam v kalkulacích. V první polovině praktické části je popsáno restaurační zařízení, proces tvorby výkonů, analýza současné situace podniku a jsou jednotlivě rozebrány nákladové druhy. Druhá polovina je zaměřena na tvorbu kalkulačního vzorce a jeho aplikaci na několika konkrétních příkladech. V závěru jsou shrnuty nedostatky a návrhy na zlepšení |
Keywords: | gastronomie; alokace nákladů; náklady ; kalkulační vzorec; kalkulace; restaurační zařízení |
Thesis title: | Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility |
---|---|
Author: | Garnotová, Karolína |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Boučková, Markéta |
Opponents: | Roun, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The theme of Bachelor's thesis " Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility" aims at analyse of a costing system in a chosen facility in hospitality industry. The first part of this task concentrates on theoretical description of costing. Theoretical part includes specific type of calculations and their ability to be used for cost management. The second part is an elementary one. It focuses on analysis of present situation this facility and evaluates utilisation of costing in the company. The first half of practical part describes briefly the company and its process of production. The second half is dedicated to drawing up of costing model and calculation. |
Keywords: | costing allocation; cost; restaurant; costing model; gastronomy; costing |
Information about study
Study programme: | Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Finance and Accounting |
Department: | Department of Managerial Accounting |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 8. 10. 2014 |
---|---|
Date of submission: | 8. 1. 2015 |
Date of defense: | 15. 6. 2015 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/49835/podrobnosti |