Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility

Thesis title: Analýza kalkulačního systému v gastronomickém odvětví na příkladu konkrétního podniku
Author: Garnotová, Karolína
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Boučková, Markéta
Opponents: Roun, Vlastimil
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu kalkulačního systému v gastronomickém odvětví na příkladu konkrétního podniku- restauračního zařízení U magistra Kellyho. Práce sestává ze dvou částí, a to teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá základními pojmy a problematikou kalkulací v gastronomickém odvětví. Text je zaměřen na různé druhy nákladů v gastronomickém odvětví, jejich členění a význam v kalkulacích. V první polovině praktické části je popsáno restaurační zařízení, proces tvorby výkonů, analýza současné situace podniku a jsou jednotlivě rozebrány nákladové druhy. Druhá polovina je zaměřena na tvorbu kalkulačního vzorce a jeho aplikaci na několika konkrétních příkladech. V závěru jsou shrnuty nedostatky a návrhy na zlepšení
Keywords: gastronomie; alokace nákladů; náklady ; kalkulační vzorec; kalkulace; restaurační zařízení
Thesis title: Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility
Author: Garnotová, Karolína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Boučková, Markéta
Opponents: Roun, Vlastimil
Thesis language: Česky
Abstract:
The theme of Bachelor's thesis " Analysis costing system in the hospitality industry illustrated by example of particular facility" aims at analyse of a costing system in a chosen facility in hospitality industry. The first part of this task concentrates on theoretical description of costing. Theoretical part includes specific type of calculations and their ability to be used for cost management. The second part is an elementary one. It focuses on analysis of present situation this facility and evaluates utilisation of costing in the company. The first half of practical part describes briefly the company and its process of production. The second half is dedicated to drawing up of costing model and calculation.
Keywords: costing allocation; cost; restaurant; costing model; gastronomy; costing

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Managerial Accounting

Information on submission and defense

Date of assignment: 8. 10. 2014
Date of submission: 8. 1. 2015
Date of defense: 15. 6. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/49835/podrobnosti

Files for download

    Last update: