Gastronomy as a modern motive in tourism
Thesis title: | Gastronomie jako moderní motiv v cestovním ruchu |
---|---|
Author: | Famina, Volha |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Indrová, Jarmila |
Opponents: | Mlejnková, Lena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | V posledních letech gastronomický cestovní ruch zaznamenal značný narůst a považuje se za velice dynamické a kreativní odvětví. Tato práce zkoumá význam gastronomie jako samostatného motivu v cestovním ruchu a jako součástí kulturního cestovního ruchu. Hlavními cíle práce jsou stanovení faktorů ovlivňujících image destinace z pohledu individuálního návštěvníka a zhodnocení využití potenciálu gastronomie ve sféře organizovaného cestovního ruchu. Praktická část práce je zaměřena na porovnaní gastronomického cestovního ruchu v Praze a Vídní. Na základě provedené analýzy práce předkládá návrhy na přejímání a doplňování pozitivních zkušenosti a nápadů ve sféře gastronomického cestovního ruchu mezi oběma městy. |
Keywords: | motiv cestovního ruchu; Vídeň; gastronomický cestovní ruch; image destinace; Praha |
Thesis title: | Gastronomy as a modern motive in tourism |
---|---|
Author: | Famina, Volha |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Indrová, Jarmila |
Opponents: | Mlejnková, Lena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The significant growth of culinary tourism in the recent years makes gastronomy to be considered as a highly dynamic and creative industry. This paper investigates the significance of gastronomy in tourism both, as a unique motive of travelling and as an integral component of cultural tourism. The main aim of the paper is to highlight the factors that influence the image of a destination from the perspective of individual and independent travelers and to assess the use of gastronomy in mass tourism. The research is based on the detailed analysis of information on gastronomic attractions available to the visitors and offer of culinary tours by travel agencies. A specific focus in the paper is put on the comparison of Vienna and Prague in terms of culinary tourism. Owing to their similarities in geographical and historical background it is possible to concentrate primarily on the use of cultural heritage in tourism. The implications of the paper give a proposal on adopting of positive practices in culinary tourism by both cities. |
Keywords: | Prague; culinary tourism; food tourism; motivation in tourism ; destination image; Vienna |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 3. 9. 2014 |
---|---|
Date of submission: | 4. 5. 2015 |
Date of defense: | 27. 5. 2015 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/49009/podrobnosti |