The Creation of Menus as a Task of Linear Programming

Thesis title: Sestavení jídelníčku jako úloha lineárního programování
Author: Havel, Filip
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Borovička, Adam
Opponents: Čížek, Ondřej
Thesis language: Česky
Abstract:
Předmětem zájmu bakalářské práce je sestavit kompletní jídelníček pro lidského jedince různého pohlaví, věku, úrovně fyzické aktivity a hmotnosti na 1 až 7 dní se stálým rozložením jídel v jednotlivých dnech. Tento záměr je naformulován jako matematický model, coby základní stavební kámen pro každou úlohu lineárního programování. Jeho konstrukce zaručí, že člověk přijme v každém denním jídle optimální množství celkem 29 základních živin. Hlavním cílem bude plné uspokojení výživových požadavků lidského organismu minimálním počtem vhodně kombinovaných potravin. Vedlejším cílem se stane zjistit, kolik je nutné přijmout tekutin vedle vybraných potravin. Jejich naplnění technicky zajistí optimalizační software LINGO a aplikace s grafickým uživatelským rozhraním vystavěná v tabulkovém procesoru Microsoft Excel za pomoci programovacího jazyka Visual Basic for Applications.
Keywords: živiny; potravina; doporučená denní dávka; nutriční problém; jídelníček
Thesis title: The Creation of Menus as a Task of Linear Programming
Author: Havel, Filip
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Borovička, Adam
Opponents: Čížek, Ondřej
Thesis language: Česky
Abstract:
The focus of this bachelor thesis is to create a dietary regimen (menu) for people of different gender, age, level of physical activity and weight for 1-7 days with a steady distribution of meals in a day. This plan is formulated with a mathematical model as the basic building block for each task of linear programming. Its design guarantees that a person will receive the optimal amount of a total of 29 essential nutrients in each meal of the day. The primary objective will be to fully satisfy the nutritional requirements of the human organism with a minimal quantity of properly combined foods. The secondary objective is to determine the necessary fluid intake in connection with the selected foods. The technical realization of these objectives is guaranteed by the optimization software LINGO and applications with a graphical user interface built in Microsoft Excel spreadsheet by using the programming language Visual Basic for Applications.
Keywords: diet problem; menu; food; nutrients; reference daily intake

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 17. 7. 2013
Date of submission: 1. 5. 2014
Date of defense: 25. 6. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/43632/podrobnosti

Files for download

    Last update: