The Creation of Menus as a Task of Linear Programming
Thesis title: | Sestavení jídelníčku jako úloha lineárního programování |
---|---|
Author: | Havel, Filip |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Borovička, Adam |
Opponents: | Čížek, Ondřej |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Předmětem zájmu bakalářské práce je sestavit kompletní jídelníček pro lidského jedince různého pohlaví, věku, úrovně fyzické aktivity a hmotnosti na 1 až 7 dní se stálým rozložením jídel v jednotlivých dnech. Tento záměr je naformulován jako matematický model, coby základní stavební kámen pro každou úlohu lineárního programování. Jeho konstrukce zaručí, že člověk přijme v každém denním jídle optimální množství celkem 29 základních živin. Hlavním cílem bude plné uspokojení výživových požadavků lidského organismu minimálním počtem vhodně kombinovaných potravin. Vedlejším cílem se stane zjistit, kolik je nutné přijmout tekutin vedle vybraných potravin. Jejich naplnění technicky zajistí optimalizační software LINGO a aplikace s grafickým uživatelským rozhraním vystavěná v tabulkovém procesoru Microsoft Excel za pomoci programovacího jazyka Visual Basic for Applications. |
Keywords: | živiny; potravina; doporučená denní dávka; nutriční problém; jídelníček |
Thesis title: | The Creation of Menus as a Task of Linear Programming |
---|---|
Author: | Havel, Filip |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Borovička, Adam |
Opponents: | Čížek, Ondřej |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The focus of this bachelor thesis is to create a dietary regimen (menu) for people of different gender, age, level of physical activity and weight for 1-7 days with a steady distribution of meals in a day. This plan is formulated with a mathematical model as the basic building block for each task of linear programming. Its design guarantees that a person will receive the optimal amount of a total of 29 essential nutrients in each meal of the day. The primary objective will be to fully satisfy the nutritional requirements of the human organism with a minimal quantity of properly combined foods. The secondary objective is to determine the necessary fluid intake in connection with the selected foods. The technical realization of these objectives is guaranteed by the optimization software LINGO and applications with a graphical user interface built in Microsoft Excel spreadsheet by using the programming language Visual Basic for Applications. |
Keywords: | diet problem; menu; food; nutrients; reference daily intake |
Information about study
Study programme: | Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Informatics and Statistics |
Department: | Department of Econometrics |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 17. 7. 2013 |
---|---|
Date of submission: | 1. 5. 2014 |
Date of defense: | 25. 6. 2014 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/43632/podrobnosti |