Healthy food and its influence on Czech consumers´ behavior
Thesis title: | Zdravá výživa a její vliv na chování českých spotřebitelů - návštěvníků gastronomických provozoven |
---|---|
Author: | Almásyová, Lucie |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Valentová, Jana |
Opponents: | Mlejnková, Lena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce je rozdělena na dvě základní části -- teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, dále je popsán význam zdravé výživy, základní výživové směry a zařazena byla i část o biopotravinách. Ve stěžejní praktické části je zpracován přehled gastronomických zařízení poskytujících nabídku zdravých pokrmů. Zařazeny byly také tři rozhovory s provozovateli restaurací zdravé výživy. Východiskem této diplomové práce je dotazníkové šetření zaměřené na zjištění toho, jaký vliv má novodobý trend zdravé výživy na chování spotřebitelů -- návštěvníků gastronomických provozoven. Na závěr jsou shrnuty výsledky dotazníku, ověřeny předem stanovené hypotézy a uvedena doporučení pro další možný vývoj v této oblasti. |
Keywords: | Zdravá výživa; marketingový výzkum; spotřební chování; gastronomická provozovna; gastronomie |
Thesis title: | Healthy food and its influence on Czech consumers´ behavior |
---|---|
Author: | Almásyová, Lucie |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Valentová, Jana |
Opponents: | Mlejnková, Lena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The thesis is divided into two main parts - theoretical and practical. In the theoretical part there are specified basic concepts and described the importance of healthy foods, nutritious food types and organic food. The main practical part includes a list of gastronomic establishments providing healthy cuisine. There are also three interviews with health food restaurants operators included. The starting point of this thesis is a survey aimed at finding out how modern trend of healthy food affects consumer behavior in gastronomic establishments. The conclusion summarizes the results of the questionnaire, previously set hypotheses and recommendations for possible further development in this area. |
Keywords: | marketing research; consumer´s behavior; gastronomy; healthy food |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 29. 10. 2011 |
---|---|
Date of submission: | 15. 12. 2012 |
Date of defense: | 14. 6. 2013 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/34196/podrobnosti |