Italian gastronomy and managing eatery in Italy

Thesis title: Gastronómia Talianska a prevádzka stravovacích zariadení v Taliansku
Author: Fecková, Lenka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Bakos, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavnou témou diplomovej práce je talianska gastronómia. Okrem objasnenia základných pojmov a popisu základných informácií o Taliansku sa práca venuje tiež problematike podmienok otvorenia a prevádzky stravovacích zariadení v Taliansku. Napriek tomu, že talianska kuchyňa je známa po celom svete, je treba jej venovať určitú pozornosť, a to predovšetkým regionálnej kuchyni, ktorá často nie je známa do takej miery. Bližšie popísaná je gastronómia regiónov Emilia-Romagna, Kalábria a Sicília. Posledná časť diplomovej práce sa zaoberá gastronomickými zájazdmi, pričom je stručne popísaná ponuka vybraných českých, slovenských a nemeckých cestovných kancelárií a talianskych inštitúcií. Dopyt po tomto produkte bol spolu so všeobecným záujmom a postojom k talianskej gastronómii zisťovaný prostredníctvom dotazníkového šetrenia.
Keywords: gastronomické zájazdy; kvalita; regionálna gastronómia; Taliansko; gastronómia
Thesis title: Gastronomie Itálie a provoz stravovacích zařížení v Itálii
Author: Fecková, Lenka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Bakos, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavní témou diplomové práce je italská gastronomie. Kromě objasnění základních pojmů a popisu základních informací o Itálii, se práce taky věnuje problematice podmínek otevření a provozu stravovacích zařízení v Itálii. I když je italská kuchyně známá po celém světě, je potřebné ji věnovat určitou pozornost, a to především regionální kuchyni, která často není natolik známá. Blíže je popsaná gastronomie regionů Emilia-Romagna, Kalábrie a Sicílie. Poslední část diplomové práce je zabývá gastronomickými zájezdy, přičemž je stručně popsaná nabídka vybraných českých, slovenských a německých cestovních kanceláří a italských institucí. Poptávka po tomhle produktu spolu se všeobecným zájmem a postoji k italské gastronomii byl zjišťován prostřednictvím dotazníkového šetření.
Keywords: gastronomické zájezdy; gastronomie; regionální gastronomie; kvalita; Itálie
Thesis title: Italian gastronomy and managing eatery in Italy
Author: Fecková, Lenka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mlejnková, Lena
Opponents: Bakos, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The main topic of the master thesis is Italian gastronomy. Besides basic definitions and the description of general information about Italy, the thesis looks at the regulations for opening and managing eatery in Italy. Even though the Italian cuisine is known worldwide, it is necessary to pay some attention to it, especially to the regional cuisine, which is often not well known. The gastronomy of regions Emilia-Romagna, Calabria and Sicily are described in more depth. The last part of the thesis is dealing with gastronomic holiday packages and the offer of some chosen Czech, Slovak and German tour operators are described. The demand for such products together with the general interest and attitude towards Italian gastronomy was researched through a questionnaire.
Keywords: quality; gastronomy; gastronomic holiday packages; regional gastronomy; Italy

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 3. 10. 2012
Date of submission: 15. 5. 2013
Date of defense: 14. 6. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/39293/podrobnosti

Files for download

    Last update: