Methodological conflict between the Misesian and Hayekian lines Austrian School

Thesis title: Metodologický rozpor mezi hayekovskou a misesovskou linií Rakouské školy
Author: Pejpal, Petr
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Pavlík, Ján
Opponents: Matějka, Marek
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato práce pojednává o porovnání metodologie Ludwiga Misese a Friedricha Augusta Hayeka, z hlediska jejich společných a odlišných prvků v rámci metodologické tradice Carla Mengera, spojujícího základ Rakouské ekonomické školy, a zásadního rozporu metodologií obou představitelů, který se nachází v jejich epistemologickém základu.
Keywords: rakouská metodologie; kompozitivní metoda; Friedrich August Hayek; Ludwig Mises; praxeologie; Rakouská ekonomická škola
Thesis title: Methodological conflict between the Misesian and Hayekian lines Austrian School
Author: Pejpal, Petr
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Pavlík, Ján
Opponents: Matějka, Marek
Thesis language: Česky
Abstract:
This paper discusses about comparison methodology of Ludwig Mises and Friedrich August Hayek with regard to their mutual and different elements in frame of methodological tradition of Carl Menger, who connecting the base of the Austrian School of economics, and a significant discrepancy of methodologies of two representatives personalities which is situated in the epistemological basis.
Keywords: Friedrich August Hayek; Austrian School of economics; austrian methodology; Ludwig Mises; praxeology; compositive method

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Philosophy

Information on submission and defense

Date of assignment: 25. 2. 2013
Date of submission: 17. 5. 2013
Date of defense: 17. 6. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/41637/podrobnosti

Files for download

    Last update: