Analysis of Develpment Agritultural and Food-Processing Production in Czech Republic from 1989 until Today

Thesis title: Analýza vývoje zemědělské a potravinářské produkce v České republice od roku 1989 do současnosti
Author: Pospíšilová, Romana
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Zeman, Karel
Opponents: Krebs, Vojtěch
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem bakalářské práce je zpracování analýzy vývoje zemědělské a potravinářské produkce v České republice od roku 1989 do současnosti. Problematiku budu zkoumat z důvodu nerovných podmínek pro Českou republiku v porovnání s ostatními členskými státy Evropské unie, a to jak z hlediska limitů produkce stanovených Evropskou Unií, tak z hlediska výše dotací z Evropské Unie. Teoretická část bude rozdělena na dvě subkapitoly. První bude obsahovat ekonomické teorie týkající se národního hospodářství a tvorby HDP, dále také teorie liberalizace, dotace, regulace, subvence, privatizace, restituce, atd. Druhá se bude týkat charakteristiky pojmů a definic zemědělské a potravinářské produkce. Praktická část bude zaměřena na analýzu zemědělské produkce. Bude se členit na analýzu rostlinné a živočišné produkce a na analýzu potravinářské produkce. Jako parametry sledování budou zvoleny hlavní komodity, které stát statisticky sleduje a vykazuje. V závěru práce by měly být zodpovězeny otázky týkající se soběstačnosti a vývoje dotací a také by měly být pojmenovány důvody negativních trendů.
Keywords: soběstačnost; dotace; potravinářská produkce; zemědělská produkce
Thesis title: Analysis of Develpment Agritultural and Food-Processing Production in Czech Republic from 1989 until Today
Author: Pospíšilová, Romana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Zeman, Karel
Opponents: Krebs, Vojtěch
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of the bachelor work is processing an analysis of development agricultural and food-processing production in Czech Republic from 1989 until today. It will be a problem to examine this, because of uneven conditions for Czech Republic in compare to other members of European Union, as from the point of view of limits of production given by the European Union, as from the point of view of the height of the grants of European Union. The theoretical part will be divided into two subchapters. The first one contains economy theory, concerning national economy and formation of GDP, and also the theory of liberalization, grants, regulation, subsidy, privatization, restitution, etc. The second part will contain the characteristic of concepts and definitions of agricultural and food-processing production. The practical part will be focusing on an analysis of agricultural production. It will be dividing on an analysis of plant and animal production and on an analysis of food production. As viewing parameters will be chosen the main commodities, which state statistically watches and embodies. In the conclusion of this work should be answered questions, related to self-support and evolution of grants and there should be also named the reasons of negative trends.
Keywords: Grant; Self-support; Agricultural production; Food-processing production

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic and Social Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 11. 3. 2013
Date of submission: 17. 5. 2013
Date of defense: 25. 6. 2013
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/42179/podrobnosti

Files for download

    Last update: