Spanish Gastronomy in Tourism
Thesis title: | Španělská gastronomie v cestovním ruchu |
---|---|
Author: | Frauenterková, Iveta |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Kalábová, Markéta |
Opponents: | Valentová, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem práce je charakteristika Španělska jako specifické destinace cestovního ruchu v souvislosti s kulturně gastronomickým bohatstvím, charakterizovat regionální gastronomii v jednotlivých autonomních oblastech a dále analyzovat současnou situaci nabídky španělské gastronomie v Praze. V teoretické části je definován cestovní ruch a gastronomie obecně, charakterizováno Španělsko i jeho ekonomická situace a přínos cestovního ruchu do ekonomiky. Praktická část se zaměřuje na španělské regiony a jejich gastronomii, tradiční festivaly a svátky spojené s gastronomií. Závěrem je celkově zhodnocena úroveň španělské gastronomie v Praze za pomoci metody mystery shoppingu a porovnána autentičnost nabízených pokrmů díky praktickým znalostem autorky. |
Keywords: | Španělská restaurace; Španělsko; Gastronomie; Gastronomický cestovní ruch; Španělská gastronomie; Mystery shopping |
Thesis title: | Spanish Gastronomy in Tourism |
---|---|
Author: | Frauenterková, Iveta |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Kalábová, Markéta |
Opponents: | Valentová, Jana |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of the thesis is to characterize Spain as a specific destination of tourism industry in relation with gastronomic wealth, to describe a gastronomy in each autonomous region of Spain and to analyse current situation of offer of the spanish gastronomy in Prague.
The theoretical part defines the terms tourism and gastronomy, characterizes Spain, its economic situation and contribution of tourism industry to economy of the country. The practical part focuses on spanish regions, their traditional gastronomy and on holidays and festivals connected with gastronomy. In conclusion, the thesis provides an evaluation of level of the spanish gastronomy in Prague. The method used for the analysis was mystery shopping and the authenticity of spanish dishes served in restaurants in Prague was evaluated by practical knowledge of the author. |
Keywords: | Gastronomy; Spanish gastronomy; Spain; Gastronomy tourism; Spanish restaurant; Mystery shopping |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 18. 2. 2016 |
---|---|
Date of submission: | 28. 4. 2017 |
Date of defense: | 1. 6. 2017 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/56267/podrobnosti |