Spanish Gastronomy in Tourism

Thesis title: Španělská gastronomie v cestovním ruchu
Author: Frauenterková, Iveta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Kalábová, Markéta
Opponents: Valentová, Jana
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je charakteristika Španělska jako specifické destinace cestovního ruchu v souvislosti s kulturně gastronomickým bohatstvím, charakterizovat regionální gastronomii v jednotlivých autonomních oblastech a dále analyzovat současnou situaci nabídky španělské gastronomie v Praze. V teoretické části je definován cestovní ruch a gastronomie obecně, charakterizováno Španělsko i jeho ekonomická situace a přínos cestovního ruchu do ekonomiky. Praktická část se zaměřuje na španělské regiony a jejich gastronomii, tradiční festivaly a svátky spojené s gastronomií. Závěrem je celkově zhodnocena úroveň španělské gastronomie v Praze za pomoci metody mystery shoppingu a porovnána autentičnost nabízených pokrmů díky praktickým znalostem autorky.
Keywords: Španělská restaurace; Španělsko; Gastronomie; Gastronomický cestovní ruch; Španělská gastronomie; Mystery shopping
Thesis title: Spanish Gastronomy in Tourism
Author: Frauenterková, Iveta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Kalábová, Markéta
Opponents: Valentová, Jana
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of the thesis is to characterize Spain as a specific destination of tourism industry in relation with gastronomic wealth, to describe a gastronomy in each autonomous region of Spain and to analyse current situation of offer of the spanish gastronomy in Prague. The theoretical part defines the terms tourism and gastronomy, characterizes Spain, its economic situation and contribution of tourism industry to economy of the country. The practical part focuses on spanish regions, their traditional gastronomy and on holidays and festivals connected with gastronomy. In conclusion, the thesis provides an evaluation of level of the spanish gastronomy in Prague. The method used for the analysis was mystery shopping and the authenticity of spanish dishes served in restaurants in Prague was evaluated by practical knowledge of the author.
Keywords: Gastronomy; Spanish gastronomy; Spain; Gastronomy tourism; Spanish restaurant; Mystery shopping

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 18. 2. 2016
Date of submission: 28. 4. 2017
Date of defense: 1. 6. 2017
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/56267/podrobnosti

Files for download

    Last update: