Marketing as it relates to special diets

Thesis title: Marketing as it relates to special diets
Author: Townsend, Carena Ashley
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Cook, Gina
Opponents: Halík, Jaroslav
Thesis language: English
Abstract:
The aim of this thesis is to analyze how marketing communications strategies influence consumers to purchase gluten-free products in the United States and the United Kingdom. This thesis is divided into four chapters. The first chapter focuses on the theory of the marketing mix and marketing communication concepts related to the gluten-free food industry. The second chapter focuses on the history of gluten in food production, the rise and expansion of the gluten-free industry and economic impacts. The third chapter compares the marketing strategies of the Barilla Group by comparing their gluten-free pasta and gluten counterpart in the United States and the United Kingdom markets. The last chapter summarizes the research conducted by the author to understand what are the different influences that impact consumers to purchase Barilla products in both markets.
Keywords: Celiac Disease ; Pasta; Barilla; Gluten Intolerance; Gluten-free; Marketing Communication Strategy
Thesis title: Marketing as it relates to special diets
Author: Townsend, Carena Ashley
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Cook, Gina
Opponents: Halík, Jaroslav
Thesis language: English
Abstract:
Cílem této práce je analyzovat jak marketingové komunikační strategie ovlivňují spotřebitele ve Spojených státech a Velké Británii k nákupu bezlepkových produktů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zaměřuje na teorii marketingového mixu a koncepty marketingové komunikace vztahující se k potravinářskému průmyslu zaměřenému na bezlepkové produkty. Druhá kapitola se zaměřuje na problém lepku při výrobě potravin, vzestup a rozšiřování výroby produktů neobsahujících lepek a na související ekonomické dopady. Třetí kapitola porovnává marketingové strategie společnosti Barilla, a to na příkladu jejich bezlepkových těstovin a těstovin obsahujících lepek, uplatňované ve Spojených státech a ve Spojeném království. Poslední kapitola shrnuje provedený výzkum, realizovaný s cílem pochopit, jaké různé vlivy vedou spotřebitele na obou trzích k tomu, aby nakupovali produkty Barilla.
Keywords: těstoviny; marketingová komunikační strategie; celiakie; alergie na lepek; Bezlepkový; Barilla

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/International Business - Central European Business Realities
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 13. 5. 2016
Date of submission: 28. 4. 2017
Date of defense: 30. 5. 2017
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/57696/podrobnosti

Files for download

    Last update: