The Optimalization of Capacity Menu

Thesis title: Optimalizácia objemového jedálničku
Author: Achimovič, Peter
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Skočdopolová, Veronika
Opponents: Dlouhá, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Bakalárska práca je zameraná na tvorbu objemového jedálničku pre mladých športovcov, ktorí si chcú zlepšiť svoju aktuálnu formu prostredníctvom zdravej stravy, bohatej na základné makronutrienty, a zároveň disponujú limitovaným finančným rozpočtom. Práca je systematicky členená do štyroch kapitol, pričom v prvom oddiely sú definované a vymedzené základné pojmy lineárneho programovania s ich príslušnou metodológiou. Druhá kapitola popisuje fundamentálne poznatky o výžive, charakteristiku somatotypov a presnú štruktúru nutričných zložiek potravín. Primárnym cieľom bakalárskej práce je kompozícia objemového jedálničku pomocou lineárneho a cieľového programovania, ktoré sú determinované v praktickej časti tretej a štvrtej kapitoly. Skonštruovaný matematický model je riešený v optimalizačnom programe LINGO s využitím MS Excel, následne interpretovaný a vyhodnotený v závere práce.
Keywords: Lineárne programovanie; Nutričný problém; Cieľové programovanie
Thesis title: Optimalizace objemového jídelníčku
Author: Achimovič, Peter
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Skočdopolová, Veronika
Opponents: Dlouhá, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřená na tvorbu objemového jídelníčku pro mladé sportovce, kteří si chtějí zlepšit svou aktuální formu prostřednictvím zdravé stravy, bohaté na základní makronutrienty, a zároveň disponují limitovaným finančním rozpočtem. Práce je systematicky členěná do čtyřech kapitol, přičemž v první části jsou definované a vymezené základní pojmy lineárního programování s jejich příslušnou metodologií. Druhá kapitola popisuje fundamentální poznatky o výživě, charakteristiku somatotypů a přesnou strukturu nutričních složek potravin. Primárním cílem bakalářské práce je kompozice objemového jídelníčku pomocí lineárního programování a cílového programování, které jsou determinovány v praktické části třetí a čtvrté kapitoly. Zkonstruovaný matematický model je řešený v optimalizačním programu LINGO s využitím MS Excel, následně interpretovaný a vyhotovený v závěru práce.
Keywords: Cílové programování; Nutriční problém; Lineární programování
Thesis title: The Optimalization of Capacity Menu
Author: Achimovič, Peter
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Skočdopolová, Veronika
Opponents: Dlouhá, Zuzana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The bachelor work is aimed of the composition of capacity menu for young trainees, who want to increase their actual physical form through healthy diet with all of basic macronutrients and they dispose of limited financial budget, as well. The work is systematically structured of four sections, the first part is concerned with definitions of essential terms of linear programming with their metodology. The second part presents fundamental knowledge of nutrion, characteristic of somatotypes and relevant value of components in food.. The main aim of the work is creation of capacity menu through linear and goal programmnig, which are explained in practical part of third and fourth section. Constructed mathematical model is solved in optimalization software LINGO and MS Excel. The interpretation and evaluation of the work is described in coclusion.
Keywords: Diet problem; Linear programming; Goal programming

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 4. 2016
Date of submission: 29. 5. 2017
Date of defense: 22. 6. 2017
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/57200/podrobnosti

Files for download

    Last update: