Misleading labeling of products and services with a focus on misleading labeling of meat and meat products

Thesis title: Klamavé označování výrobků a služeb se zaměřením na klamavé označování masa a masných výrobků
Author: Maršálek, Jan
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Hejda, Jan
Opponents: Michal, Zdeněk
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá problematikou klamavého označování potravin na území České republiky se zaměřením na klamavé označování masa a masných výrobků. Úvodní kapitola práce je věnována nekalé soutěži obecně, jádro práce pak spočívá v analýze klamavého označování potravin patřící pod skutkovou podstatu klamavého označování zboží a služeb, jeho komparaci s označováním řádným, a to jak u potravin obecně, tak u kategorie masa a masných výrobků v České republice a v seznámení čtenáře se základními pojmy v této oblasti, s právními předpisy s ní souvisejícími, zejména s požadovanými údaji na etiketách potravin a s prostředky ochrany spotřebitelů. V praktické části práce seznamuje čtenáře s kontrolní činností státních orgánů a zkušenostmi běžných spotřebitelů, včetně těch mých, v otázkách faktického plnění podmínek označování potravin.
Keywords: klamavé označování výrobků a služeb; nekalá soutěž; klamavé označování potravin; maso a masné výrobky; spotřebitel; ochrana spotřebitele; česká obchodní inspekce
Thesis title: Misleading labeling of products and services with a focus on misleading labeling of meat and meat products
Author: Maršálek, Jan
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Hejda, Jan
Opponents: Michal, Zdeněk
Thesis language: Česky
Abstract:
Bachelor thesis pursue issues of deceptive labeling of products and services in the Czech Republicfocusing on labeling of meat and meat products. Introduction is devoted to unfair competition ingeneral, body follows on analysis of contemporary situation on the field of food labeling, specificallymeat and meat products in the Czech Republic and familiarize reader with basic terms, relatedregulations, with emphasis on required information on food labels and with consumer protectiontools. Practical part describes civil service inspection procedures, consumer´s experiences, including on the field of proper food labeling.
Keywords: consumer protection; Czech Trade Inspection Authority; deceptive labeling of products and services; deceptive food labeling; unfair competition; consumer; meat and meat products

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Social Sciences

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 3. 2016
Date of submission: 24. 4. 2018
Date of defense: 5. 6. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/57788/podrobnosti

Files for download

    Last update: