Misleading labeling of products and services with a focus on misleading labeling of meat and meat products
Thesis title: | Klamavé označování výrobků a služeb se zaměřením na klamavé označování masa a masných výrobků |
---|---|
Author: | Maršálek, Jan |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Hejda, Jan |
Opponents: | Michal, Zdeněk |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce se zabývá problematikou klamavého označování potravin na území České republiky se zaměřením na klamavé označování masa a masných výrobků. Úvodní kapitola práce je věnována nekalé soutěži obecně, jádro práce pak spočívá v analýze klamavého označování potravin patřící pod skutkovou podstatu klamavého označování zboží a služeb, jeho komparaci s označováním řádným, a to jak u potravin obecně, tak u kategorie masa a masných výrobků v České republice a v seznámení čtenáře se základními pojmy v této oblasti, s právními předpisy s ní souvisejícími, zejména s požadovanými údaji na etiketách potravin a s prostředky ochrany spotřebitelů. V praktické části práce seznamuje čtenáře s kontrolní činností státních orgánů a zkušenostmi běžných spotřebitelů, včetně těch mých, v otázkách faktického plnění podmínek označování potravin. |
Keywords: | klamavé označování výrobků a služeb; nekalá soutěž; klamavé označování potravin; maso a masné výrobky; spotřebitel; ochrana spotřebitele; česká obchodní inspekce |
Thesis title: | Misleading labeling of products and services with a focus on misleading labeling of meat and meat products |
---|---|
Author: | Maršálek, Jan |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Hejda, Jan |
Opponents: | Michal, Zdeněk |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bachelor thesis pursue issues of deceptive labeling of products and services in the Czech Republicfocusing on labeling of meat and meat products. Introduction is devoted to unfair competition ingeneral, body follows on analysis of contemporary situation on the field of food labeling, specificallymeat and meat products in the Czech Republic and familiarize reader with basic terms, relatedregulations, with emphasis on required information on food labels and with consumer protectiontools. Practical part describes civil service inspection procedures, consumer´s experiences, including on the field of proper food labeling. |
Keywords: | consumer protection; Czech Trade Inspection Authority; deceptive labeling of products and services; deceptive food labeling; unfair competition; consumer; meat and meat products |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Management |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Management |
Department: | Department of Social Sciences |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 14. 3. 2016 |
---|---|
Date of submission: | 24. 4. 2018 |
Date of defense: | 5. 6. 2018 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/57788/podrobnosti |