Precautionary principle in the EU Food Law

Thesis title: Zásada předběžné opatrnosti v potravinovém právu EU
Author: Horáková, Kateřina
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Grmelová, Nicole
Opponents: Hubková, Pavlína
Thesis language: Česky
Abstract:
Úprava potravinového práva Evropské unie se v reakci na zasažení nemocí šílených krav, v polovině 90. let 20. století, přeorientovala z preferování volného obchodu na bezpečnost potravin. Postupem času se však vyvinuly další hrozby jako chemické přípravky, nové technologie či geneticky modifikované organismy. V případech s nejistým dopadem na zdraví a život lidí, zvířat či životního prostředí může Evropská unie založit za určitých podmínek svá ochranná opatření na zásadě předběžné opatrnosti, kterou se diplomová práce zabývá. Práce dále pojednává o (ne)existenci protekcionismu při uplatňování zásady. Také si klade za cíl přiblížit problematiku a vypozorovat, jak je zásada chápána, aplikována a uznávána na různých úrovních - mezi členskými státy EU, v přístupu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ve srovnání s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, ve sporech před Světovou obchodní organizací. Závěrem je posuzována proveditelnost spolupráce v rámci Komplexní hospodářské a obchodní dohody a Transatlantického obchodního a investičního partnerství vzhledem k zásadě předběžné opatrnosti.
Keywords: ochranné opatření; nejistota; bezpečnost potravin; riziko; vědecký důkaz; zásada předběžné opatrnosti; protekcionismus
Thesis title: Precautionary principle in the EU Food Law
Author: Horáková, Kateřina
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Grmelová, Nicole
Opponents: Hubková, Pavlína
Thesis language: Česky
Abstract:
In the 90s, the adjustment of food law in the European Union was reoriented from the previously preferred free trade to food safety. This was a reaction to the spread of mad cow disease. Over time, new threads such as new technologies, genetically modified organisms, chemical detergents and other substances have developed. In cases where there is uncertain impact on environment, health and life of people or animals; the European Union can, under certain conditions, come up with protective measures based on the precautionary principle, which this thesis focuses on. Furthermore, the thesis deals with (non)existence of protectionism when applying the principle. In addition, one of its goals is to describe the problem and to find out how the principle is understood, applied and recognized on various levels – among EU countries, in approach of the European Food Safety Authority compared to the U S Food and Drug Administration or disputes in the World Trade organization. The last part of the thesis is devoted to the assessment of how feasible the cooperation within agreements such as the Comprehensive Economic and Trade Agreement and the Transatlantic Trade and Investment Partnership with regards to the precautionary principle is.
Keywords: precautionary principle; uncertainty; protectionism; risk; scientific evidence; safeguard measure; food safety

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Business and European Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 21. 9. 2016
Date of submission: 6. 12. 2017
Date of defense: 25. 1. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/58598/podrobnosti

Files for download

    Last update: