Controlling in McDonald’s company

Thesis title: Controlling ve společnosti McDonald’s
Author: Prosecký, Jan
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mikovcová, Hana
Opponents: Čáp, Milan
Thesis language: Česky
Abstract:
Účelem práce je poskytnou reálný obraz o controllingovém oddělení ve společnosti McDonald’s. Vzhledem ke strategii společnosti, se služby controllingového oddělení více zaměřují na licenční partnery. Vzhledem k přeměně trhu, kde bude většina restaurací provozována licenčními partnery, stoupá na významu analýza Burgonomika, která poskytuje informace o odchylkách nákladů a slouží k porovnání výkonnosti restaurací mezi sebou. Dále také narůstá administrativní náročnost, protože je nutné ze všech restaurací konsolidovat výkazy zisku a ztráty.V práci je uveden popis controllingového oddělení, plánovacího procesu, analýzy Burgonomika a reportingu. Jedná se zejména o využití kalkulací v plánovacím procesu, dále proces konsolidace výkazů zisku a ztráty, detailní postup pro vypracování Burgonomiky a její kritické zhodnocení. Dále také nejdůležitější reporty porovnatelných prodejů a vlivy na výstupy těchto reportů. Metody výzkumu, které byly v práci využity, jsou: literární rešerše, dedukce, otevřený strukturovaný rozhovor, neformální rozhovor a procesní analýza. Výsledkem je sada doporučení, která by zpřesnila plánování tržeb a nákladů, snížila administrativní náročnost na konsolidaci výkazů za jednotlivé restaurace. Dále také zamyšlení se nad využívanými metodami v analýze Burgonomika.
Keywords: cíle controllingu; reporting; analýza odchylek; Controlling; operativní controlling; Burgonomika
Thesis title: Controlling in McDonald’s company
Author: Prosecký, Jan
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mikovcová, Hana
Opponents: Čáp, Milan
Thesis language: Česky
Abstract:
The purpose of this thesis is to provide a realistic depiction of a controlling department in McDonald’s Czech Republic. In line with the corporate strategy the department provides with services that are more focused on licence partners. Because of the ongoing market change that will result in all restaurants being operated by licencees, the Burgonomika analysis tool (which provides with information about cost variations and comparison of restaurant performance) is to become more important. This change is also connected with an increase of administrative burden as it is necessary to consolidate the income statements of all individual restaurants.This thesis includes a description of the controlling department, budgetting proces, Burgonomics analyses and reporting. In detail is discussed a use of calculation in the budgetting process, consolidation of individual income statements, detailed process of preparation of the Burgonomics analysis and its critical evaluation. Furthermore, In thesis is discussed the most important reports on comparable sales and various impacts that influence the outputs of these reports. The research methods used in this thesis are: literature research, deduction, open structured interview, informal interview and process analysis. The result is a set of recommendations that shall lead to more precise sales and costs budgetting and decrease the administrative burden of the proces of restaurant income statement consolidation. Moreover, thesis also presents some considerations on the methods used in Burgonomics analysis.
Keywords: controlling goals; reporting; deviations analysis; Controlling; operational controlling; Borgonomics

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of strategy

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 9. 2016
Date of submission: 13. 12. 2017
Date of defense: 25. 1. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/58375/podrobnosti

Files for download

    Last update: